Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 12:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ο πληθωρισμός δεν εμπόδισε το ΑΕΠ να «πετάξει» το 2022

Τουρκία: Ο πληθωρισμός δεν εμπόδισε το ΑΕΠ να «πετάξει» το 2022

Η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας ήταν εντυπωσιακή το 2021 ολοκληρώνοντας την περυσινή χρονιά με ρυθμό 11%, σε μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο και σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η ανάπτυξη αυτή αποκτάει ακόμη περισσότερη σημασία, καθώς πέρυσι ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε φθάνοντας τον περασμένο Δεκέμβριο στο 36,08%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιδόθηκε σε μια ανορθόδοξη νομισματική πολιτική με τις ευλογίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μειώνοντας τα επιτόκια από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 500 μονάδες βάσης, από το 19% στο 14%.

Παράλληλα η τουρκική λίρα εισήλθε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, φθάνοντας στα τέλη της περυσινής χρονιάς να έχει χάσει το 44% της αξίας της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής, το τουρκικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 9,1% κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς επεκτάθηκε κατά 1,5%. 

Ο Ερντογάν έχει θέσει ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του, την ανάπτυξη της οικονομίας με άρμα τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την απασχόληση. Ωστόσο με τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο να εκτοξεύεται στο 48,69% και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα σχέδια αυτά προς το παρόν φαντάζουν δύσκολα να υλοποιηθούν.  

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, έδειξαν ότι η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών επεκτάθηκε κατά 21,1%, ενώ αυτή του κλάδου τεχνολογίας και επικοινωνίας κατά 20,2%. Αντιθέτως πτωτικά κινήθηκε τόσο η δραστηριότητα του αγροτικού κλάδου (2,2%), όσο και του κατασκευαστικού κλάδου (0,9%).

Η Τουρκία ήταν από τις ελάχιστες χώρες των οποίων η οικονομία κατέγραψε θετικό ρυθμό μεταβολής, χάρη στον φθηνό δανεισμό και τις μειώσεις επιτοκίων και η άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία της έδωσε μεγάλη ώθηση. 

Εντούτοις με τη λίρα να προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει, οι εκτιμήσεις για το 2022 κάνουν λόγο για ευρείας κλίμακας επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας, με τους αναλυτές να αναμένουν να κλείσει το 2022 με ρυθμό 3,5%. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής ανέφερε ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, εισήλθε με τον χειρότερο τρόπο στο 2022, καθώς διογκώθηκε κατά 234,9% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση. 

Για την μεγάλη αυτή αύξηση του ελλείμματος ευθύνονται οι εισαγωγές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 236% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, ανερχόμενη η αξία τους στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 8,82 δισ. δολαρίων. 

Στο σύνολό τους οι τουρκικές εισαγωγές τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 54,2% στα 27,85 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα που οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 17,2%, στα 17,59 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Oxford Economics: Τριπλό «χτύπημα» για την τουρκική οικονομία η ουκρανική κρίση

Η οικονομική περιπέτεια της Τουρκίας: Οι αστοχίες και λάθος υπολογισμοί του Ερντογάν

Τουρκία: Παρουσίαση νέου οικονομικού πακέτου μέτρων – Μειώνει 7% τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News