Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 10:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ξεπέρασε το 50% ο πληθωρισμός – Σε υψηλό εικοσαετίας 

Τουρκία: Ξεπέρασε το 50% ο πληθωρισμός – Σε υψηλό εικοσαετίας 

Ανεξέλεγκτα για άλλον ένα μήνα κινήθηκε πληθωρισμός στην Τουρκία τον Φεβρουάριο υπερπηδώντας αισθητά το 50%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών και παράλληλα ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η συνεχιζόμενη αυτή άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτήθηκε τόσο από την ευρεία αύξηση στις τιμές της ενέργειας, όσο και από την άνοδο των εμπορευμάτων, μια άνοδος που αναμένεται το επόμενο διάστημα να διατηρηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα εκτινάχθηκαν στο 54,4% σε ετήσια βάση και αυξήθηκαν κατά 4,8% σε μηναία, ποσοστά υψηλότερα από το 53% και 3,8% που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύθηκαν στο 105% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ ενισχύθηκαν κατά 7,22% εν συγκρίσει με τον Ιανουάριο του 2022. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο σε υψηλό δύο δεκαετιών στο 54,4% τον Φεβρουάριο, τροφοδοτούμενος από την κατάρρευση της λίρας πέρυσι και την εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων που αναμένεται να ανέβουν υψηλότερα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,8% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη, σε σύγκριση με πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters 3,8% και ετήσια πρόβλεψη 53%.

Ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 23,2% μέχρι το τέλος του έτους, οι προσδοκίες των οικονομολόγων είναι πολύ υψηλότερες, με τη μέση εκτίμηση στο 38% σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 7,22% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 105%, αντανακλώντας την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων εν μέσω εντάσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει τους τελευταίους εννέα μήνες από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υπό την πίεση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης πέρυσι. Η τάση αυτή αναμένεται να διαρκέσει περεταίρω εξαιτίας της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των σιτηρών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Oxford Economics: Τριπλό «χτύπημα» για την τουρκική οικονομία η ουκρανική κρίση

Fitch: Υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας

Τουρκία: Παρουσίαση νέου οικονομικού πακέτου μέτρων – Μειώνει 7% τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News