Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 15:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 14%

Η Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης έως τέλη του περασμένου έτους

Τουρκία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 14%

Αμετάβλητα για έβδομο συναπτό μήνα στο 14% διατήρησε τα επιτόκιά της η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (κάτι που αναμενόταν από τους αναλυτές), παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη γείτονα εκτινάχθηκε σχεδόν 80% τον Ιούνιο και σε υψηλό 24 ετών. Την ώρα που κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής αυτή της Τουρκίας υποστηρίζει γι άλλη μια φορά ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται προ των πυλών. 

Η Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης έως τέλη του περασμένου έτους, παρόλο που οι τιμές καταναλωτή ήδη ανέβαιναν, σε μια ανορθόδοξη πολιτική που υποστηρίζει με σθένος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ο οποία αφήνει τα πραγματικά επιτόκια βαθιά σε αρνητικό έδαφος.

Η νομισματική χαλάρωση πυροδότησε μια νομισματική κρίση η οποία διέγραψε το 44% της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου το 2021, πυροδοτώντας δίνοντας περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό. Η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 25% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό 24 ετών στο 78,62%.

Σε δημοσκόπηση του Reuters και οι 18 οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο καθώς η κεντρική τράπεζα ακολουθεί το οικονομικό πρόγραμμα του Ερντογάν για στοχευμένη φθηνή πίστωση με στόχο την τόνωση των εξαγωγών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

Fitch: Υποβάθμισε την Τουρκία ακόμα πιο χαμηλά στο junk

Και δύο αυγά Τουρκίας: Ο Ερντογάν βρήκε ποιος φταίει για τον πληθωρισμό του 80%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News