Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και δύο αυγά Τουρκίας: Ο Ερντογάν βρήκε ποιος φταίει για τον πληθωρισμό του 80%

Και δύο αυγά Τουρκίας: Ο Ερντογάν βρήκε ποιος φταίει για τον πληθωρισμό του 80%

Ποιος φταίει για την πληθωριστική κρίση στην Τουρκία, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή πλησίασε τον Ιούνιο το 80%; Οι παραγωγοί αυγών της γειτονικής χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαμάχης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για πρώτη φορά για υποψία κερδοσκοπίας τον Σεπτέμβριο και έκτοτε, η αρχή ανταγωνισμού της χώρας έχει εντείνει τις έρευνες και τις επιτόπιες επιθεωρήσεις σε καταστήματα λιανικής και παραγωγούς. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αρχές έχουν ήδη επιβάλει πρόστιμα-ρεκόρ σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων της χώρας για κερδοσκοπία. Οι επιχειρήσεις αρνούνται τα αδικήματα και προσφεύγουν στο δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, όμως, η αρχή ανταγωνισμού προειδοποιεί ότι θα ανακοινώσει νέα σειρά προστίμων μετά από μια άλλη έρευνα, όπου διαπίστωσε ότι μεγάλα καταστήματα συμφώνησαν με τους προμηθευτές τους για να αυξήσουν τις τιμές. Επόμενος στη λίστα; Τα αυγά.

Η αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ερευνά εάν η ένωση παραγωγών αυγών της Τουρκίας και τα 29 μέλη της έκαναν κατάχρηση των δεδομένων αγοράς που συλλέγουν για να χειραγωγήσουν τις τιμές.

Και δύο αυγά Τουρκίας: Ο Ερντογάν βρήκε ποιος φταίει για τον πληθωρισμό του 80%-1

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία. Το κόστος των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών σχεδόν διπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα σε σχέση με πέρυσι.

Οι παραγωγοί αυγών της Τουρκίας λένε ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τις τιμές καθώς η αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως και η υποχώρηση της λίρας κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές.

Ωστόσο, ενώ οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν απότομα τον περασμένο χρόνο, μειώθηκαν πάνω από 4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν οι πιέσεις στους παραγωγούς αυξήθηκαν.

Η Τουρκία παρήγαγε περίπου 20 δισεκατομμύρια αυγά το 2019, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αλλά με την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, η παραγωγή ήταν ήδη στάσιμη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αναστάτωσε τις αγορές σιτηρών. Οι αγρότες εισάγουν επίσης αυγά επώασης και νεοσσούς μιας ημέρας, με τις τιμές τους να έχουν αυξηθεί επίσης.

 «Είχαμε πολλές συναντήσεις με επιθεωρητές από υπουργεία στο παρελθόν και αυτοί οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι αυξήσεις των τιμών μας βασίστηκαν στις αυξήσεις του κόστους της πρώτης ύλης», δήλωσε ο Ibrahim Afyon, επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Αυγών Τουρκίας στο Bloomberg. «Οι παραγωγοί βρίσκονται υπό πίεση, λόγω των προφορικών οδηγιών από αξιωματούχους να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, σε μια οικονομία όπου το κόστος αυξάνεται γρήγορα, αλλά δεν πιστεύουμε ότι κάναμε κάτι κακό».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Στο 78,62% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

Capital Economics: Η Τουρκία πάει προς capital controls

Τουρκία – Ερντογάν: «Ο πληθωρισμός καταγράφει πτωτική τάση»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News