Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 08:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Τουρκίας: Εξετάζει προκαταβολή κερδών και διανομή αποθεματικών 

Τράπεζα της Τουρκίας: Εξετάζει προκαταβολή κερδών και διανομή αποθεματικών 

Την προκαταβολή κερδών και τη διανομή αποθεματικών κεφαλαίων, εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται σε αγγελία που δημοσιεύεται σε εφημερίδα της χώρας, τα δύο ενδεχόμενο θα τεθούν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέλευσης η οποία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το Reuters. 

Τα σχέδια αυτά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική οικονομία διάγει μία από τις χειρότερες πορείες της. 

Ο πληθωρισμός στη γείτονα τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο 36,1%, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκτίναξή του έως και το 40% στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022. 

Οι αναλυτές αναμένουν στο τέλος του β΄ τριμήνου οι τιμές καταναλωτή να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στο 39% και να κλείσουν το 2022 στο 26,8%, για να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο στο 15,4% το 2023. 

Οι έντονες πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική λίρα στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου και ο πληθωρισμός που ανέβασε περαιτέρω ταχύτητα, δεν θα μπορούσαν να μην αφήσουν το αποτύπωμά τους στην τουρκική οικονομία και στα δημοσιονομικά της Τουρκίας, η οποία είδε το έλλειμμά της να εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της γείτονος, το έλλειμμα στις τρέχουσες συναλλαγές τον περασμένο μήνα εκτοξεύθηκε κατά 237,1% σε ετήσια βάση, για να διαμορφωθεί στα 145,7 δισ. τουρκικές λίρες (10,8 δισ. δολάρια) επίπεδο που συνιστά ρεκόρ σε μηνιαία βάση, φέρνοντας το έλλειμμα για το σύνολο της περυσινής χρονιάς στα 192,2 δισ. λίρες. 

Σε σχέση με το 2020, το έλλειμμα του Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 43,3 δισ. λίρες και στα 175,3 δισ. λίρες στους δώδεκα μήνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Εκτιμήσεις για άνοδο του πληθωρισμού έως και το 40% το 2022

Τουρκία: Η βουτιά της λίρας οδήγησε σε υψηλό ρεκόρ το έλλειμμα τον Δεκέμβριο

Μπορεί ο Ερντογάν να εξευμενίσει το οργισμένο πλήθος; Οι κινήσεις – ματ και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News