Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 11:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Στο εξωφρενικό 61,44% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Τουρκία: Στο εξωφρενικό 61,44% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Σε υψηλό 20ετίας εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο, με τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα εμπορεύματα εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, να τροφοδοτούν την ευρείας αυτής κλίμακας άνοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της γείτονος, ο πληθωρισμός τον περασμένο Μάρτιο ανέβηκε στο 61,14% σε ετήσια βάση, από 54,44% ένα μήνα νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002, ενώ σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με ρυθμό 5,46%. Οι τιμές αυτές είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters, οι οποίες έκαναν λόγο για ρυθμό 61,5% σε ετήσια και 5,7% σε μηνιαία βάση. 

Η άνοδος αυτή οφείλεται στις μεταφορές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τιμές της βενζίνης, καθώς οι τιμές επιταχύνθηκαν κατά 99,12%, ακολουθούμενες από τις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών με 70,33% και τις τιμές των επίπλων στο 69,26%.

Ο πληθωρισμός κινείται με εξωφρενικούς ρυθμούς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άνοιξε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων όπως επίτασσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα επιτόκια μειώθηκαν συνολικά κατά 500 μονάδες βάσης, μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που έστειλε την τουρκική λίρα στα Τάρταρα. 

Reuters Graphics Reuters Graphics

Ξεχωριστή ανακακοίνωση, έδειξε ότι οι τιμές παραγωγού στην Τουρκία τον Μάρτιο εκτοξεύθηκαν σε ετήσια βάση στο 114,97% και αυξήθηκαν κατά 9,19% σε σχέση με τον Φεβουάριο του 2022. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

S&P: Σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Τουρκίας σε τοπικό νόμισμα

Τουρκία: Μειώνει τον ΦΠΑ στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού

Τουρκική λίρα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News