Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 10:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ξεπέρασε το 80% ο πληθωρισμός

Τουρκία: Ξεπέρασε το 80% ο πληθωρισμός

Στο 80,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, από 79,6% τον Ιούλιο.

Πάντως, η αύξηση του πληθωρισμού ήταν μικρότερη των προβλέψεων, καθώς οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα φτάσει στο 81,2%. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,5% σε μηνιαία βάση, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία παρέμεινε σταθερός σε μεγάλο βαθμό σε μονοψήφια επίπεδα από το 2004 έως το 2016. Ωστόσο, οι πολιτικές που έδιναν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τον φθηνό δανεισμό σε βάρος της τουρκικής λίρας και της σταθερότητας των τιμών, οδήγησαν τελικά σε αύξηση του πληθωρισμού και τη φετινή έκρηξη.

Η κυβέρνηση αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 65% για το 2022, από 9,8% προηγουμένως  και πλέον περιμένει επιβράδυνση περίπου στο 25% το 2023. Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 10% μέχρι το 2025.

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν συνυπολογίζονται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 66,1% ετησίως, από 61,7% τον Ιούλιο.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 27% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, εμφανίζοντας τη χειρότερη επίδοσης ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά «λίγη υπομονή και περισσότερη υποστήριξη», καθώς την περασμένη εβδομάδα είπε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει στις αρχές του νέου έτους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ανάπτυξη 7,6% το β΄ τρίμηνο – Θα συνεχιστεί το ράλι;

Τουρκία: Κίνηση – έκπληξη με μείωση των επιτοκίων παρά το πληθωριστικό ράλι

Και δύο αυγά Τουρκίας: Ο Ερντογάν βρήκε ποιος φταίει για τον πληθωρισμό του 80%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News