Business & Finance Τρίτη 7/06/2022, 20:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Οι τρεις παράγοντες που δείχνουν ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Πληθωρισμός: Οι τρεις παράγοντες που δείχνουν ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Tην ώρα που οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» για να συγκρατήσουν την άνοδο του πληθωρισμού, υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες σε επίπεδο προσφοράς που καθοδηγούν τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και οι οποίοι δείχνουν ότι βρίσκεται ήδη σε σημείο καμπής. Τα σημάδια αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ανάσα στις τιμές 

Τρεις βασικοί παράγοντες για τον πληθωρισμό φαίνεται να υποχωρούν από τα πρόσφατα υψηλά τους

Πηγές: InSpectrum Tech Inc., Drewry Shipping Consultants, Green Markets

Η τιμή ημιαγωγών – ένα βαρόμετρο κόστους τελικών ηλεκτρονικών προϊόντων που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα, όπως φορητοί υπολογιστές, πλυντήρια πιάτων, λαμπτήρες LED και ιατρικός εξοπλισμός – κυμαίνεται τώρα στο ήμισυ των επιπέδων ρεκόρ του Ιουλίου 2018, μειωμένη κατά 14% από τα μέσα του περασμένου έτους.

Την ίδια στιγμή, η τιμή spot για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων δια θαλάσσης – που μπορεί να μας προϊδεάσει για τις αυξήσεις που αναμένονται το προσεχές διάστημα για την ένδυση στο Σικάγο, για είδη πολυτελείας στη Σιγκαπούρη ή για έπιπλα σπιτιού στην Ευρώπη – μειώθηκε κατά 26% από το ιστορικό υψηλό του Σεπτεμβρίου 2021.

Επίσης, οι τιμές λιπασμάτων στην αγορά της Βόρειας Αμερικής – δείκτης που δίνει σήμα για το πού πηγαίνουν οι τιμές ειδών διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για ντομάτες στο Λονδίνο ή για κρεμμύδια στην αγορά του Γιοχάνεσμπουργκ – είναι μειωμένες κατά 24% από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου. 

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά τώρα το 8% στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ να αναμένεται να κυμανθεί πάνω από το επίπεδο αυτό, όταν τα στοιχεία του Μαΐου θα δημοσιευτούν την Παρασκευή και εν συνεχεία και στην Ασία, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να τον τιθασσεύσουν. 

Επιθετική στάση

Περισσότερες από 60 κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει φέτος τα επιτόκιά τους 

Πηγή: Bloomberg

Σημείωση: Ο χάρτης δείχνει τις αλλαγές στα επιτόκια που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες από τις αρχές του 2022.

Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι φωνές οικονομολόγων ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωσή του, παρότι θα μεσολαβήσει κάποιος χρόνος έως ότου το χαμηλότερο κόστος των πρώτων υλών περάσει στις τιμές που βλέπουν οι αγοραστές.

«Ενώ ο πληθωρισμός σε ορισμένα μέρη του πλανήτη δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να μην είμαστε πολύ μακριά όσον αφορά το σημείο καμπής στο οποίο αρχίζουμε να βλέπουμε τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού να αρχίζει να επιβραδύνεται», δήλωσε ο Κουν Γκοχ, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία στο Australia & New Zealand Banking Group με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι τιμές παραγωγού στην Κίνα, οι οποίες κορυφώθηκαν στα τέλη του 2021 και τώρα έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν κάποια συγκράτηση. Οικονομολόγο προβλέπουν ότι οι τιμές παραγωγού θα αυξηθούν 6,5% το Μάιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χαμηλότερα από το 8% του Απριλίου. 

Όλα αυτά αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για την τιθάσσευση του πληθωρισμού των εισαγόμενων αγαθών παγκοσμίως, είπε ο Γκοχ. Επιπλέον, οι χαμηλότεροι ναύλοι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και η βελτίωση των χρόνων παράδοσης υποδηλώνουν την άμβλυνση των σημείων συμφόρησης που θα περιορίσουν τις πιέσεις στις τιμές αργότερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, κατέληξε ο αναλυτής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τζάνετ Γέλεν: Μη αποδεκτά τα επίπεδα πληθωρισμού στις ΗΠΑ 

Ποια προϊόντα πληρώνουμε πιο ακριβά σε σχέση με έξι χώρες της Ευρωζώνης;

Στους πρωταθλητές του ενεργειακού πληθωρισμού η Ελλάδα – Ακριβότερα κατά 60,9%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News