Business & Finance Σάββατο 14/05/2022, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού – Οι εγχώριες τιμές εκτινάσσονται στα ύψη

Η απαγόρευση θα μπορούσε να ωθήσει τις παγκόσμιες τιμές σιταριού σε νέα ιστορικά υψηλά

Η Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού – Οι εγχώριες τιμές εκτινάσσονται στα ύψη

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού το Σάββατο, λίγες μέρες αφότου δήλωσε ότι στόχευε σε αποστολές ρεκόρ φέτος, καθώς ο καύσωνας περιόρισε την παραγωγή και οι εγχώριες τιμές εκτοξεύτηκαν σε υψηλό όλων των εποχών.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει εξαγωγές που υποστηρίζονται από ήδη εκδοθείσες πιστώσεις και σε χώρες που ζητούν προμήθειες «για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε επισιτιστική ασφάλεια».

Οι παγκόσμιοι αγοραστές στηρίζονταν στις προμήθειες από τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο μετά την πτώση των εξαγωγών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Πριν από την απαγόρευση, η Ινδία είχε στόχο να στείλει φέτος 10 εκατομμύρια τόνους ρεκόρ. 

Αν και δεν είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, η απαγόρευση της Ινδίας θα μπορούσε να οδηγήσει τις παγκόσμιες τιμές σιταριού σε νέα ιστορικά υψηλά λόγω της ήδη περιορισμένης προσφοράς, πλήττοντας ιδιαίτερα τους φτωχούς καταναλωτές στην Ασία και την Αφρική.

«Η απαγόρευση είναι ανησυχητική», δήλωσε ένας αντιπρόσωπος μιας παγκόσμιας εμπορικής εταιρείας με έδρα τη Βομβάη. «Περιμέναμε περιορισμούς στις εξαγωγές μετά από δύο έως τρεις μήνες, αλλά φαίνεται ότι τα νούμερα του πληθωρισμού άλλαξαν τη γνώμη της κυβέρνησης».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News