Business & Finance Τρίτη 7/06/2022, 20:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζάνετ Γέλεν: Μη αποδεκτά τα επίπεδα πληθωρισμού στις ΗΠΑ 

Τζάνετ Γέλεν: Μη αποδεκτά τα επίπεδα πληθωρισμού στις ΗΠΑ 

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «μη αποδεκτά επίπεδα πληθωρισμού» και για αυτό χρειάζεται μια δημοσιονομική στάση που θα βοηθήσει στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να υπονομεύεται η οικονομία, τόνισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Γέλεν αρνήθηκε τις κατηγορίες Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών πως ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών οφείλεται στο πρόγραμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. 

«Βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όλες τους με διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας πως o πληθωρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από αναντιστοιχίες στην προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και στα προβλήματα που εντοπίζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έσπρωξαν ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό, είπε. 

«Για να μετριαστούν οι πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να υπονομευτεί η ισχύς της αγοράς εργασίας, χρειάζεται μια κατάλληλη δημοσιονομική στάση για να συμπληρώσει τις δράσεις νομισματικής πολιτικής της Fed», σημείωσε ακόμη η Τζάνετ Γέλεν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News