Business & Finance Κυριακή 5/06/2022, 20:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επισιτιστική κρίση: Πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα;

Επισιτιστική κρίση: Πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα;

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέστειλε ένα ισχυρότατο μήνυμα προς το κοινό: χρειαζόμαστε την βοήθειά σας, ώστε να μπορέσουμε να σας θρέψουμε.

Ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει τις ελλείψεις σε σιτηρά, έλαια και λιπάσματα, ο Ζελένσκι ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να ανοίξουν διάδρομοι εξαγωγών για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι παγιδευμένα στην Ουκρανία λόγω των ρωσικών μπλόκων στην θάλασσα.

«Η Ουκρανία δεν έχει πολύ χρόνο» είπε «και δεν είμαι σίγουρος πόσο χρόνο έχει η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος».

Μέχρι στιγμής, ξέρουμε ότι ο πόλεμος ωθεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας προς τα πάνω σε ολόκληρο τον κόσμο, πυροδοτώντας μία κρίση η οποία κατά τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσε να οδηγήσει σχεδόν 2 δισ. άτομα προς την φτώχεια και την πείνα.

Αυτό όμως που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι το πόσο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα. Νέα έκθεση της Eurasia Group και της συμβουλευτικής για την επισιτιστική ασφάλεια Gro Intelligence δείχνει ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα του πολέμου δεν είναι μία μεγάλη κλιμάκωση από τη Ρωσία ή ένα ξαφνικό ξέσπασμα εκκλήσεων για ειρήνη και από τις δύο πλευρές, αλλά μία κατάσταση αβέβαιου και παρατεταμένου αδιεξόδου. Αυτό θα σημαίνει ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς και σε μέρη της Νότιας Ουκρανίας θα μείνει «παγωμένη», οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ και δεν θα υπάρχει κάποια βιώσιμη λύση.

Αυτό το αποτέλεσμα – ή μάλλον, η έλλειψη λύσης – θα είχε καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, ενώ οι προοπτικές αναστήλωσης της γεωργικής παραγωγής και των διαδρόμων εξαγωγών της Ουκρανίας θα ήταν επίσης χαμηλές. Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις και τα μέτρα του Κρεμλίνου θα συνέχιζαν να σπρώχνουν ανοδικά τις τιμές του ρωσικού λιπάσματος και της ενέργειας.

Στο σενάριο αυτό, κατά την έκθεση της Eurasia:

  • Τουλάχιστον 280 εκατ. άνθρωποι θα βιώσουν επισιτιστική ανασφάλεια φέτος
  • Επιπλέον 200 εκατ. άνθρωποι θα βρεθούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας
  • Επιπλέον 7 εκατ. άνθρωποι θα βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας.

Παράλληλα, ακόμη και σε περιοχές όπου ο κόσμος δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πείνα, οι υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων θα ασκήσουν πίεση στα νοικοκυριά, αυξάνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης κοινωνικών αναταραχών. Υψηλότερο είναι το ρίσκο για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και μέρη της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας. Ωστόσο, θα προκληθούν τριγμοί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ένα χειρότερο σενάριο με … καλύτερα αποτελέσματα

Κατά την έκθεση της Eurasia, στην περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης από την Ρωσία, η κρίση όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως θα είναι μικρότερη. Ειδικότερα, ενόψει εντονότερης βίας και αντιλαμβανόμενες ότι η κρίση κλιμακώνεται, αγορές και κυβερνήσεις θα δράσουν άμεσα καταργώντας τα εμπόδια στο εμπόριο, συγκεντρώνοντας περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και προσπαθώντας μέσω συνεργασιών να αντιμετωπίσουν την απειλή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO

Διαβάστε επίσης:

OΗΕ: Προειδοποίηση για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ο απρόσμενος κυβερνο-κίνδυνος για την παραγωγή τροφίμων

Υπάρχει επάρκεια στα αποθέματα; Τι δείχνουν τα νούμερα για σιτάρι, λιπάσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News