Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 16:37
BUSINESS & FINANCE

Ο απρόσμενος κυβερνο-κίνδυνος για την παραγωγή τροφίμων

Ο απρόσμενος κυβερνο-κίνδυνος για την παραγωγή τροφίμων

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του κορωνοϊού, η επισιτιστική ασφάλεια απειλείται από έναν ακόμη «εχθρό»: τους χάκερ.

Ολοένα και πιο έντονη γίνεται η ανησυχία ότι οι χάκερ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αδυναμίες στα αγροτικά μηχανήματα, επηρεάζοντας έτσι τη σπορά και τη σοδειά σπαρτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι χάκερ θα μπορούσαν να εισβάλουν στο λογισμικό και να χαλάσουν αυτόματους ποτιστές, drones, αγροτικά μηχανήματα και ρομπότ που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

H smart τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να γίνουν οι φάρμες και αγροκτήματα πιο αποτελεσματικά και πιο παραγωγικά. Σε κάποιες χώρες, υπάρχουν αγροτικά ρομπότ που χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και μπορούν να μαζεύουν τα σπαρτά. Από τη μια, βοηθούν με τις ελλείψεις εργατικών χεριών, από την άλλη ενδέχεται να είναι επιρρεπή σε εξωτερικές επιθέσεις.

Πέρα από αυτό, οι χάκερ μπορούν να στοχοποιήσουν απευθείας τις ίδιες τις εταιρείες τροφίμων. Για παράδειγμα, μπορούν να κλειδώσουν την πρόσβαση υπαλλήλων και χρηστών από διάφορα συστήματα ή να αποκρυπτογραφήσουν δεδομένα.

Πέρσι, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο, η JBS, αναγκάστηκε να πληρώσει λύτρα 11 εκατ. δολάρια για να σταματήσει μια κυβερνοεπίθεση εις βάρος της. Τον φετινό μήνα, μια από τις κορυφαίες αγροτικές εταιρείες των ΗΠΑ, η AGCO, δέχτηκε επίθεση από χάκερ η οποία επηρέασε την παραγωγή της.

Το σίγουρο είναι ότι αδυναμίες υπάρχουν και οι χάκερ μπορούν να της εκμεταλλευτούν και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ήδη καταπονημένη επισιτιστική αλυσίδα.

Δεν μιλάμε απλά για μια κυβερνοεπίθεση εις βάρος ενός αγρότη, χακάροντας το τρακτέρ του και προκαλώντας του προβλήματα. Τα άτομα αυτά μπορούν να χακάρουν πολλά τρακτέρ ταυτόχρονα, ασκώντας έτσι επιρροή στην πορεία της σοδειάς μιας ολόκληρης περιοχής ή μιας χώρας.

Ακόμα και τα τρακτέρ που δεν είναι τόσο εξελιγμένα, ενδέχεται να έχουν απλά σύστημα GPS, το οποίο και αυτό είναι ευάλωτο. Αν ένα σύστημα χαλάσει, το τρακτέρ μπορεί να είναι άχρηστο – και ακόμα και ένα τρακτέρ λιγότερο μπορεί να επηρεάσει μια σοδειά.

Ένας αυτοαποκαλούμενος «ηθικός» χάκερ, μιλώντας στο BBC, προειδοποίησε ότι οι συνάδελφοί του μπορούν να καθυστερήσουν τις αγροτικές εταιρείες σε κρίσιμες περιόδους, όπως κατά τη νέα σπορά ή τη σοδειά. «Αν δεν μπορείς να κουνήσεις το τρακτέρ σου ή αν δεν μπορείς να μαζέψεις τα σπαρτά, μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει. Τα πάντα θα σταματήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αγροτικές εταιρείες παίρνουν πολύ σοβαρά αυτούς τους κινδύνους και έχουν ήδη αρχίσει προσπάθειες να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους και την κυβερνοασφάλειά τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News