Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 08:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να προκαλέσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που θα διαρκέσει για χρόνια, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιους λιμούς εάν οι εξαγωγές της Ουκρανίας δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα, πρόσθεσε.

Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, που κάποτε εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες μαγειρικού λαδιού καθώς και δημητριακά όπως καλαμπόκι και σιτάρι.

Αυτό μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε την αύξηση των τιμών των εναλλακτικών. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος – σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας – «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό».

«Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε, σύμφωνα με το BBC.

Προειδοποίησε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση για την κρίση είναι η επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και των λιπασμάτων που παράγονται τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λευκορωσία, στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Γκουτέρες είπε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι εξαγωγές τροφίμων σε κανονικά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε ότι ο κόσμος αντιμετώπισε τη «μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας της εποχής μας», η οποία είχε επιδεινωθεί από τον «πόλεμο επιλογής» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News