Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 22:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός: Έρχεται το τέλος της παγκοσμιοποίησης; – Έκκληση για επανεκκίνηση

Νταβός: Έρχεται το τέλος της παγκοσμιοποίησης; – Έκκληση για επανεκκίνηση

Κορυφαίοι πολιτικοί, οικονομικοί διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι απηύθυναν από το Νταβός έκκληση για την επανεκκίνηση και τον επανακαθορισμό της παγκοσμιοποίησης. 

Το πλαίσιο των ανοικτών αγορών που διαμορφώθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες συνεχούς εμπορίου και γεωπολιτικών γεγονότων φαίνεται τώρα εύθραυστο, καθώς αυξάνονται οι τάσεις για οικονομικό εθνικισμό, η πανδημίας εκθέτει το ευάλωτο των διεθνών δικτύων τροφοδοσίας και ο πόλεμος στην Ευρώπη απειλεί να αναδιαμορφώσει το γεωπολιτικό σκηνικό.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι αυτό που την ανησυχεί περισσότερο δεν είναι ο κίνδυνος μίας παγκόσμιας ύφεσης αλλά ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας κόσμος περισσότερο αποσπασματικός, με εμπορικά και νομισματικά μπλοκ, ανοίγοντας το δρόμο για κατακερματισμό της ενοποιημένης έως τώρα παγκόσμιας οικονομίας. «Η τάση κατακερματισμού είναι πολύ ισχυρή», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παγκοσμιοποίηση να αντιστραφεί. Δεν θα φύγω από το Νταβός με αυτή τη σκέψη. Θα φύγω με τη σκέψη ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερη συνεργασία», είπε ο πρόεδρος του γερμανικού βιομηχανικού ομίλου Siemens, Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπ. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Χέρμπερτ Ντίες, εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαμόρφωση μίας νέας τάξης πραγμάτων με λιγότερη παγκοσμιοποίηση, την ώρα που η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αυξάνει την παραγωγή της στις ΗΠΑ.  

«Η Ευρώπη και η Γερμανία εξαρτώνται από τις ανοικτές αγορές. Θα προσπαθούμε πάντα να κρατήσουμε τον κόσμο ανοικτό», είπε χαρακτηριστικά. 

 

To πάρτι έχει τελειώσει;

 

Βεβαίως, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι από την παγκοσμιοποίηση την τελευταία φορά που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2020, προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. 

«Η Βραζιλία δεν ήταν σε συγχρονισμό με τον υπόλοιπο κόσμο. Μείναμε εκτός του πάρτι. Υπήρξε ένα πάρτι παγκοσμιοποίησης 30 ετών. Όλοι επωφελήθηκαν. Όλοι ενοποιήθηκαν με την αλυσίδα αξίας. Όμως, εμείς αποκτήσαμε πολλά τραύματα επειδή μείναμε εκτός», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Πάολο Γκέντες. 

Επίσης, η παγκοσμιοποίηση οδήγησε στην απώλεια κάποιων θέσεων στη μεταποίηση ανεπτυγμένων οικονομιών όπως ΗΠΑ και Ευρώπη, μία τάση που ο Γκέντες χαρακτήρισε ως ένα «παγκόσμιο αρμπιτράζ εργασίας», το οποίο τώρα το βλέπει να φθάνει στο τέλος του. 

Όμως, ακόμη και προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, το παγκόσμιο σύστημα είχε αρχίσει να κλονίζεται από εθνικιστικές πολιτικές, όπως αυτές που είχε προωθήσει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 

Πάντως μέχρι στιγμής, οι απώλειες στο παγκόσμιο εμπόριο είναι πολύ μικρές. Παγκόσμιος δείκτης του παγκόσμιο εμπορίου της CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis υποχώρησε μόλις 0,2% το Μάρτιο και κυμαίνεται μόλις 1% από το ιστορικό υψηλό του Δεκεμβρίου του 2021. Παραμένει 2,5% υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 11% πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Απανωτά χτυπήματα στην παγκόσμια οικονομία – Ποιο είναι το σημείο κλειδί

ΔΝΤ: Η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης κάνει τον κόσμο πιο φτωχό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News