Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 09:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζορτζ Σόρος: Έτσι μπορεί να πιέσει τον Πούτιν η Ευρώπη

Τζορτζ Σόρος: Έτσι μπορεί να πιέσει τον Πούτιν η Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει περισσότερη διαπραγματευτική ισχύ από ό,τι νομίζει έναντι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή  Τζορτζ Σόρος. 

Μάλιστα, ο Σόρος έγραψε μία σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, εξηγώντας του ότι η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει τη θέση της, ως ενός μεγάλου αγοραστή του ρωσικού φυσικού αερίου, για να πιέσει τον Πούτιν. 

«Η Ευρώπη είναι η μόνη του αγορά», έγραψε στην επιστολή, όπως αποκάλυψε ο Σόρος, μιλώντας από το Νταβός. 

«Εάν δεν προμηθεύει την Ευρώπη, πρέπει να κλείσει τις γεωτρήσεις στη Σιβηρία από όπου βγαίνει το φυσικό αέριο», έγραψε ο Σόρος, σύμφωνα με το Bloomberg.  «Χρειάζεται χρόνος για να κλείσουν και μόλις κλείσουν, είναι δύσκολο να ανοίξουν ξανά λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού».

Ο Σόρος προέτρεψε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για να χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη και στη συνέχεια να επιβάλει «βαρύ φόρο στις εισαγωγές φυσικού αερίου». «Η Ρωσία δεν θα ανακτούσε ποτέ τις πωλήσεις που έχασε», έγραψε. 

Ο Σόρος είπε ότι στράφηκε στον Ντράγκι καθώς είναι ηγέτης με «πρωτοβουλία» και «φαντασία». Και κατηγόρησε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ότι με τις πολιτικές της ενίσχυσε την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Είχε κάνει ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και έκανε την Κίνα τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας», είπε ο Σόρος. «Αυτό έκανε τη Γερμανία την οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, αλλά τώρα πρέπει να πληρωθεί ένα βαρύ τίμημα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σόρος: Ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει – Απίστευτα τα λάθη Πούτιν και Τζινπίνγκ

Φον ντερ Λάιεν: Σύντομα η συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Νταβός: Ο προστατευτισμός μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο εμπορικό πόλεμο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News