Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 22:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός: Ο προστατευτισμός μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο εμπορικό πόλεμο

Νταβός: Ο προστατευτισμός μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο εμπορικό πόλεμο

Mία επαπειλούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση πυροδοτεί κινήσεις προστατευτισμού από χώρες που αδυνατούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο, όπως προειδοποίησαν κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και διαμορφωτές πολιτικής από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

Σε μία ένδειξη της κλιμακούμενης κρίσης όσον αφορά στις ελλείψεις σε είδη τροφίμων και των αυξανόμενων τιμών, κυβερνητική πηγή αποκάλυψε στο Reuters ότι η Ινδία ετοιμάζεται να απαγορεύσει τις εξαγωγές ζάχαρης για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών στην εσωτερική αγορά της. 

Την ίδια στιγμή, η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος εξαγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο, θα αφαιρέσει την επιδότηση στο χύμα μαγειρικό λάδι και θα την αντικαταστήσει με την επιβολή ανώτατου πλαφόν στις τιμές πρώτων υλών για τα τοπικά διυλιστήρια. 
 
«Πρόκειται για μείζον θέμα και θεωρών ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο», είπε ο Γκίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. 

Το θέμα του προστατευτισμού συζητιέται παντού στο Νταβός, με εκκλήσεις να αρχίσουν άμεσα συζητήσεις για να αποφευχθεί ένας ευρείας κλίμακας εμπορικός πόλεμος. «Είναι πολύ σημαντικό για τους ηγέτες του πλανήτη να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν τρόπους διαχείρισης του εμπορίου και των επενδύσεων», ανέφερε ο Τζέι Κόλινς, αντιπρόεδρος της Citigroup, αρμόδιος για τις αγορές κεφαλαίου. 

Για παράδειγμα, για τους κατοίκους χωρών στην Υποσαχάριο Αφρική, το 40% των δαπανών τους κατευθύνεται σε είδη τροφίμων, ανέφερε η Γκόπιναθ. «Έχουμε 20 και άνω χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, κάτι που απλώς επιδεινώνει το πρόβλημα», υπογράμμισε. 

«Ήδη, αντιμετωπίζαμε μία σοβαρή κρίση σε είδη τροφίμων πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το κόστος ειδών διατροφής, οι τιμές εμπορευμάτων, το κόστος μεταφοράς δια θαλάσσης είχε ήδη διπλασιαστεί, τριπλασιαστεί, τετραπλασιαστεί», είπε ο Ντέιβιντ Μπέισλι, γενικός διευθυντής του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. 

Ο αριθμός των ατόμων που οδεύουν προς συνθήκες πείνας έχει αυξηθεί από τα 80 εκατ. στα 276 εκατ. τα τελευταία τέσσερα έως πέντε χρόνια, είπε ο Μπέισλι. 

«Η γεωργία θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να βρεθεί και λύση για την ασφάλεια των τροφίμων», υπογράμμισε ο Έρικ Φιργαλντ, διευθύνων σύμβουλος της Syngenta Group.

Tέλος, ακόμη μία δυνητική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, είπε ο Γκιλμπέρτο Τομαζόνι διευθύνων σύμβουλος της JBS SA, της μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας κρέατος.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Νταβός: «Καμπανάκι» για οικονομική καταιγίδα από επιχειρηματίες και παγκόσμιους ηγέτες

Ζελένσκι: Συζητάμε για εξαγωγές σιτηρών μέσω λιμανιών της Βαλτικής

Κίνα: Φόβοι για την επάρκεια τροφίμων εξαιτίας του υψηλού κόστους – Απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News