Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 21:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνιχαν (Bank of America): Τίποτε δεν θα σταματήσει τις δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών

Μόνιχαν (Bank of America): Τίποτε δεν θα σταματήσει τις δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών

Οι Αμερικανοί καταναλωτές βρίσκονται σε «καλή κατάσταση» και θα συνεχίσουν να δαπανούν σε υψηλό βαθμό, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bank of America, Μπράιαν Μόνιχαν. 

«Οι καταναλωτές βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δεν έχουν υπερβολικά δάνεια», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ από πλευράς ενεργητικού, μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

Οι πελάτες της τράπεζας εξακολουθούν να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ύψηλότερους σε σχέση με την προ της πανδημίας περίοδο και δαπανούν περίπου 10% περισσότερο από τις αρχές του Μαίου έως σήμερα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, είπε χαρακτηριστικά. 

«Τί είναι αυτό που θα μπορούσε να σταματήσει αυτή την τάση. Τίποτε προς το παρόν», συμπλήρωσε. 

Η Φέντεραλ Ριζέρβ βρίσκεται στο μέσον της εκστρατείας της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και αυτό έχει παραλύσει τις αγορές, ειδικά τις μετοχές ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό, μπορεί να βάλει φρένο στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας την σε ύφεση. Οι Αμερικανοί καταναλωτές ωστόσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να αποφύγει αυτό το σενάριο. 

«Η Fed έχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ δύσκολο πράγμα να κάνει, να αποθερμάνει την οικονομία χωρίς ωστόσο να την επιβραδύνει υπερβολικά. Πιστεύεω ότι οι καταναλωτές θα βοηθήσουν στο να διαχειριστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, παρά τις προκλήσεις», είπε ο κορυφαίος τραπεζίτης. 

Μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων αμερικανικών τραπεζών, ο Μόνιχαν εκφράζει μεγαλύτερη αισιοδοξία και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν τελικά να αποφύγουν την ύφεση. Στις αρχές του μηνός, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον έδωσε μία πιθανότητα 66% στο να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ μία μορφή οικονομικής επιβράδυνσης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Στίγκλιτς: Oι αυξήσεις των επιτοκίων «σκοτώνουν» την οικονομία, όχι τον πληθωρισμό

Μπούλαρντ: Η Fed θα πρέπει να κάνει τώρα επιθετικές κινήσεις, για να μειώσει τα επιτόκια το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News