Business & Finance Κυριακή 3/04/2022, 11:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Κινδυνεύουν τα σχέδιά της – Όχι μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και τις πρώτες ύλες

Ε.Ε.: Κινδυνεύουν τα σχέδιά της – Όχι μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και τις πρώτες ύλες

To φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια προσκρούει σε πιθανές καθυστερήσεις και σε δισεκατομμύρια δολάρια έξτρα κόστους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά τον χάλυβα, τον χαλκό και το αλουμίνιο δυσεύρετα και πιο ακριβά. 

Μπορεί οι χώρες της Ε.Ε. να εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να καλύψουν το κενό από μία διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία, όμως οι τιμές των αναγκαίων πρώτων υλών εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά. Χάλυβας, χαλκός και αλουμίνιο άγγιξαν ιστορικά υψηλά τους τελευταίους 12 μήνες με το δείκτη Εμπορευμάτων του Bloomberg να κάνει άλμα 46% την ίδια περίοδο. 

Οι αυξήσεις απειλούν να επιβραδύνουν τα σχέδια της Ε.Ε. για σχεδόν τριπλασιασμό της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας αυτή τη δεκαετία – μια κολοσσιαία επένδυση που θα μπορούσε να απαιτήσει περίπου 52 εκατομμύρια τόνους χάλυβα.

Πριν από την εισβολή, το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν σχετικά φθηνό, εύκολο στη μεταφορά του και σε αφθονία. Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με την αναμενόμενη λειτουργία του Nord Stream 2 στη Γερμανία, έπεισαν την Ευρώπη να μειώσει τη δική της παραγωγή και να αρχίσει να κλείνει μονάδες άνθρακα και πυρηνικούς αντιδραστήρες ώστε να εστιαστεί σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. 

Η Ε.Ε. εισήγαγε περίπου 155 δισ.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Μετά τον πόλεμο, η Ε.Ε. θέλει να μειώσει κατά ένα-τρίτο την εξάρτησή της και μάλιστα φέτος. 

Υψηλότερο Κόστος

Οι τιμές για αννεμογεννήτριες αυξήθηκαν σημαντικά το 2021

Πηγή: BloombergNEF

 

Περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές, με τη διαφορά να κάνουν οι ανανεώσιμες πηγές, η πυρηνική ενέργια και οι αλλαγές στην κατανάλωση, σύμφωνα με τν ΙΕΑ. Για την Ε.Ε. το κόστος των υποδομών για όλα τα παραπάνω είναι τώρα 20% υψηλότερο σε σχέση με πριν τον πόλεμο, αναφέρει ο Γκραντ Σπόρε, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

To μεταβατικό σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εγκατάσταση παραγωγικής δυναμικότητας 290 γιγαβάτ σε αιολική ενέργεια και 250 γιγαβάτ σε ηλιακή. Ο λογαριασμός για τον χάλυβα που θα χρειαστεί για το σκοπό αυτό ανέρχεται στα 65 δισ.ευρώ. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγών χαλύβδινων ράβδων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τουρμπίνων και αγωγών φυσικού αερίου. Το κόστος τους σήμερα είναι 50% υψηλότερο του φυσιολογικού, σύμφωνα με την Rysted Energy. 

O χάλυβας είναι επίσης ένα ακόμη σημαντικό υλικό για την Ε.Ε. στις κατασκευές καλωδιακών δικτύων. Η Ευρώπη χρειάζεται περί τα 7,7 εκατ.τόνους για να καλύψει τους στόχους της έως το 2030 και το φετινό ράλι των τιμών ανεβάζει το κόστος στα 7,6 δισ.δολάρια, σύμφωνα με την Bank of America. 

Υπάρχει επίσης το αλουμίνιο που είναι αναγκαίο για τα ηλιακά πάνελ, τις τουρμπίνες και τα καλώδια που ενώνουν τις εγκαταστάσεις. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εκτός της Κίνας, με το επεξεργασμένο αλουμίνιό της να εκπροσωπεί το 5% της παγκόσμιας παραγωγής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος διακοπής έργων λόγω εκτίναξης του κόστους υλικών

Βιομηχανίες: Με πλάνο ημέρας παλεύουν με την αύξηση του κόστους

Εμπορεύματα: Αφού η Ρωσία δεν μπορεί, ο πλανήτης στρέφεται στον Καναδά – Πόσο έτοιμος είναι όμως;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News