Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 22:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Politico: Η Κομισιόν σχεδιάζει να κρατήσει στον «πάγο» τον κανόνα του χρέους και το 2023

Politico: Η Κομισιόν σχεδιάζει να κρατήσει στον «πάγο» τον κανόνα του χρέους και το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει στον «πάγο» τον κανόνα για το χρέος της και το επόμενο έτος, οπότε επρόκειται να επανέλθει εκ νέου σε ισχύ το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO.

Η προοπτική αυτή, εάν πράγματι υλοποιηθεί, θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, οι οποίες συγκαταλέγονται στις χώρες της ΕΕ που θα βγουν από την πανδημία με ακόμη πιο υψηλά χρέη. Οι Βρυξέλλες ανέστειλαν τον κανόνα για το χρέος το Μάρτιο του 2020, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία με την προοπτική της επανεργοποίησης του πλαισίου από τον Ιανουάριο του 2023.

Το νέο μήνυμα της Επιτροπής, με λίγα λόγια είναι το εξής: Η Κομισιόν θα είναι επιεικής – υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν το χρέος τους.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική στης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις αρχές Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα προσχέδια των δημοσιονομικών τους σχεδίων.

Το έγγραφο αποτελεί ένδειξη των δυσκολιών για την επανεφαρμογή του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) στη μετά την πανδημία εποχή. Οι χώρες ξόδεψαν πολλά για να αποτρέψουν τη μαζική ανεργία και τις χρεοκοπίες εν μέσω εθνικών lockdown, ωθώντας στα ύψη τα επίπεδα χρέους σε όλη την Ευρώπη.

Το ΣΣΑ κανονικά θα περιόριζε τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΠΕ και θα έθετε στόχους για περιορισμό του δημόσιου χρέους στο 60%. Οι χώρες με χρέη μεγαλύτερα αυτού του ορίου θα έπρεπε να μειώνουν την «ψαλίδα» κατά 5% ετησίως.

Ωστόσο, υπάρχουν από καιρό σχέδια για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και οι προτάσεις για την τροποποίηση τους έχουν ήδη γίνει από το καλοκαίρι του 2021. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Politico, η Κομισιόν δεν βλέπει κανένα λόγο να επιβάλει πλήρως τους κανόνες του ΣΣΑ για το χρέος, όταν ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να αλλάξουν σύντομα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News