Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 20:49
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Πιο αργή μείωση του χρέους εξετάζει τώρα η Κομισιόν

Reuters: Πιο αργή μείωση του χρέους εξετάζει τώρα η Κομισιόν

Προς μία πιο ρεαλιστική μείωση του χρέους προχωρά η Ε.Ε., καθώς οι χώρες μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξουν τους κανόνες ώστε να επιτρέψουν την πιο αργή μείωση του χρέους, να αφήσουν πίσω τους περίπλοκους υπολογισμούς και να προχωρήσουν σε ένα κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα είναι σεβαστό, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης. 

Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας αποτρέπουν τις κυβερνήσεις να δανείζονται υπερβολικά προκειμένου να διαφυλάξουν την αξία του ευρώ. Ομως, οι κανόνες αυτοί έχουν συχνά παραβιαστεί, οδηγώντας εν μέρει στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2010, με ελάχιστες προσπάθειες να έχουν γίνει για την επιβολή τους με συνεπακόλουθες κυρώσεις.

Οι κανόνες αυτοί τίθενται τώρα υπό επανεξέταση, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει ωθήσει το δημόσιο χρέος της Ε.Ε. σε τόσο υψηλά επίπεδα που οι υφιστάμενοι κανόνες δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν. Την ίδια στιγμή, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις τις επόμενες δεκαετίες που πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στην κοινοτική νομοθεσία. 

«Φαίνεται να αναδύεται μία ευρείας κλίμακας συμφωνία όσον αφορά την πιο σταδιακά προσαρμογή στη μείωση του χρέους και ειδικά στον αποκαλούμενο κανονισμό του 1/20», όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώνουν ετησίως το δημόσιο χρέος κατά το ένα εικοστό του ποσού που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Με πολλές χώρες να έχουν σήμερα χρέη πάνω απο το 100% του ΑΕΠ, αυτός ο κανονισμός φαίνεται πλέον μη ρεαλιστικός από πολλούς υπουργούς Οικονομικών.

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστους τρόπους μείωσης του χρέους. Ομως συγχρόνως οι τρόποι αυτοί θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», προσέθεσε ο Ντομπρόφσκις. O ίδιος είπε ακόμη ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση στο γεγονός ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να γίνουν απλούστεροι και να μην εστιάζουν σε δείκτες όπως τα ελλείμματα ή τα διαρθρωτικά ισοζύγια τα οποία δεν μπορούν να παρακολουθούνται άμεσα και ως εκ τούτου να αναθεωρούνται συχνά σε σημαντικό βαθμό.

Τέλος, οι υπουργοί θέλουν να συμφωνήσουν σε αλλαγές που θα κάνουν τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τους κανονισμούς επειδή ωφελούν και όχι εξαιτίας των πιθανών οικονομικών κυρώσεων, που αντιμετωπίζονται από πολλές χώρες ως μία απλή απειλή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Το πραγματικό debate για τα δημοσιονομικά της Ε.Ε. ξεκινά τον Ιούνιο 

Reuters: Προειδοποίηση Γερμανίας για τις υπερχρεωμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News