Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Προειδοποίηση Γερμανίας για τις υπερχρεωμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Reuters: Προειδοποίηση Γερμανίας για τις υπερχρεωμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σπεύσουν να ελέγξουν το κρατικό κόστος δανεισμού και να επιβάλουν ξανά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης πιο γρήγορα του αναμενομένου, διαφορετικά οι αγορές θα αρχίσουν να «τιμωρούν» τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, ανέφερε ο Φλόριαν Τόνκαρ, κορυφαίος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με αποκλειστικό τηλεγράφημα του Reuters.

Σε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών με άλλους αξιωματούχους του υπουργείου, ο Τόνκαρ είπε ότι η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι όταν η πανδημία φθάσει στο τέλος της, η Ε.Ε. θα πρέπει να επιστρέψει σε μία πιο συντηρητική πολιτική όσον αφορά στα δημοσιονομικά της. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι πολύ πολύ σύντομα το ερώτημα που θα θέσει η Ευρώπη δεν είναι πόσο χρέος επιτρέπουν οι κανόνες, αλλά πόσο χρέος επιτρέπουν οι αγορές», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπερχρεωμένες χώρες είναι αυτές που βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο των αγορών. 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να αναστείλουν την ισχύ των δημοσιονομικών κανόνων έως το 2023 και έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν για το εάν το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ούτως ώστε να επιτρέψει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία. Ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μέχρι στιγμής έχει στείλει το μήνυμα ότι είναι ανοικτός στη μεταρρύθμιση των κανόνων, οι δηλώσεις Τόνκαρ, μέλους των Ελευθέρων Δημοκρατών, σηματοδοτούν μία αλλαγή τόνου. Να σημειωθεί ότι ο Τόνκαρ είναι κοινοβουλευτικός γραμματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. 

«Πιστεύω ότι η αλλαγή παραδείγματος είναι πιο κοντά από όσο νομίζουν πολλοί», συμπλήρωσε ο Τόνκαρ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να εργαστεί για τις οικονομικές της επιδόσεις αντί να σκεφτεί πώς θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν περαιτέρω οι δημοσιονομικοί κανόνες. «Επειδή δεν θα μπορούμε πλέον να αναλαμβάνουμε οποιοδήποτε ποσό χρέους στην Ευρώπη», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την πανδημία, η Γερμανία ήταν ένα από τα πιο ένθερμα μέλη της Ευρωζώνης, μαζί με άλλα κυρίως κράτη του Ευρωπαϊκού Βορρά, που καλούσε επανειλημμένως τις κυβερνήσεις με υψηλότερα επίπεδα χρέους στον Ευρωπαϊκό Νότο να συγκρατήσουν τις δαπάνες και να μειώσουν τον δανεισμό.

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ερωτηματικά ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους από τη στιγμή που η ΕΚΤ ολοκληρώνει το Μάρτιο το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από το οποίο ωφελήθηκαν τα μέγιστα τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Τώρα το spread των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων στη 10ετία βρίσκεται στις 138 μονάδες βάσης, πολύ πιο πάνω από τις 85 μονάδες βάσης πέρυσι, αν και χαμηλότερα από τις 300 που βρισκόταν πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία. 

Ο Τόνκαρ δήλωσε ωστόσο ότι οι πιέσεις από τις διεθνείς αγορές ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα θετικό σημάδι καθώς θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Στη Γερμανία, πιστεύω ότι είναι μία καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε ξανά για προτεραιότητες και διαρθρωτικές αλλαγές, για το πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την χώρα μας αλλά και να οργανώσουμε καλύτερα την Ε.Ε.. Είναι επίσης μία ευκαιρία για να βελτιώσουμε τα πάντα. Οχι μόνο να διασώσουμε το ευρώ, αλλά και να βελτιώσουμε το δημόσιο τομέα και να τον εκσυγχρονίσουμε», είπε χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. στην ατζέντα του Eurogroup

Κλάους Ρέγκλινγκ στο «Κ-Επιχειρείν»: Κομβικής σημασίας η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News