Business & Finance Δευτέρα 21/03/2022, 14:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Boeing: Κατρακυλά η μετοχή μετά την συντριβή του αεροσκάφους στην Κίνα

Boeing: Κατρακυλά η μετοχή μετά την συντριβή του αεροσκάφους στην Κίνα

Η είδηση της συντριβής του αεροσκάφους Boeing τύπου 737 Next Generation της China Eastern Airlines με 133 επιβάτες σήμερα το πρωί, προκάλεσε έντονη αντίδραση στον επενδυτικό κόσμο, οδηγώντας την μετοχή της εταιρείας σε απώλειες έως και 8% πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Το πλήγμα των Max

Παρότι η μετοχή έχει ανακάμψει ελαφρώς από τους αρχικό σοκ στην είδηση της συντριβής – αυτή τη στιγμή σημειώνει απώλειες περίπου 6% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το ατύχημα συμβαίνει σε μία περίοδο κομβική για την Boeing.

Η αμερικανική εταιρεία ετοιμάζεται για την πλήρη επιστροφή μίας νέας γενιάς αεροσκαφών, των 737 Max, στους αιθέρες έπειτα από τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα του 2018 και του 2019 που άφησαν συνολικά 346 επιβάτες νεκρούς. Παρότι η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως πως έχει εντοπιστεί το πρόβλημα με τα 737 Max και ότι έχει πραγματοποιήσει πολλούς ελέγχους, ορισμένοι ακόμη δυσπιστούν.

Συγκεκριμένα όμως και η αγορά της Κίνας έχει μεγάλη σημασία για την Boeing, αφού ήταν η πρώτη μεγάλη αγορά που καθήλωσε τα Max πριν από τρία χρόνια. Επίσης, μόλις πριν από λίεες ημέρες, παραδόθηκαν εκ νέου τα πρώτα Max στην Κίνα.

Ιστορικό ασφαλείας του αεροσκάφους

Τα Boeing 737-800 NG συγκαταλέγονται μεταξύ των ασφαλέστερων αεροσκαφών που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Η σειρά αυτή έχει εξαιρετικό ιστορικό ασφαλείας καταγράφοντας μόλις 11 δυστυχήματα από τουλάχιστον 7.000 αεροσκάφη που έχουν παραδοθεί από το 1997. Το αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα στην Κίνα ήταν περίπου έξι ετών και 10 μηνών.

Υπενθυμίζεται πως το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από το Κουνμίνγκ στην Γκουανγκτσού και συνετρίβη στην περιοχή του Γκουανγκσί, προκαλώντας πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για επιβιώσαντες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αεροπορική καθήλωσε όλα τα Boeing 737-800 NG μέχρι νεωτέρας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Boeing: Συνεχίζεται η δυσπιστία για το 737 Max

Ethiopian Airlines: Ψήφος εμπιστοσύνης στο 737 Max τρία χρόνια μετά το δυστύχημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News