Κόσμος Σάββατο 27/11/2021, 18:28
ΚΟΣΜΟΣ

Boeing: Συνεχίζεται η δυσπιστία για το 737 Max

Boeing: Συνεχίζεται η δυσπιστία για το 737 Max

Παρότι έμεινε «καθηλωμένο» στο έδαφος επί περίπου 20 μήνες, έπειτα από τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο 346 επιβατών και πληρώματος, ορισμένοι επικριτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το 737 Max δεν είναι ασφαλές.

Το αεροσκάφος της Boeing κρίθηκε ασφαλές από δύο αρμόδιες αρχές αεροπλοϊας των ΗΠΑ το 2020. Έκτοτε, όμως, τα αεροσκάφη τύπου 737 Max έχουν παρουσιάσει ορισμένα προβλήματα τα οποία ενδέχεται να είναι σοβαρά.

Η Boeing από την πλευρά της επιμένει ότι το αεροσκάφος είναι ασφαλές και αξιόπιστο.

Προβλήματα

Στις 14 Οκτβωβρίου σε πτήση του εν λόγω αεροσκάφους για μεταφορά προϊόντων από το Σιάτλ στις Βρυξέλλες παρουσίασε πρόβλημα λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Οι πιλότοι ανέφεραν ένα επείγον «πρόβλημα ελέγχου πτήσης» και επέστρεψαν στο αεροδρόμιο αναχώρησης, όπου το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Το πρόβλημα που αφορούσε τη λειτουργία του αυτόματου πιλότου λύθηκε γρήγορα και το αεροσκάφος πραγματοποίησε την προγραμματισμένη πτήση την επόμενη ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιος αμερικανικός αερομεταφορές εντοπίσει σοβαρό πρόβλημα ή δυσλειτουργία οφείλει να ενημερώσει την αρμόδια αρχή αεροπλοΐας (FAA). Για το 737 Max έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 180 τέτοιου είδους ζητήματα, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν όσα τα αεροσκάφη βρίσκονταν στο έδαφος. Ωστόσο, σε 22 περιπτώσεις εμφανίστηκαν εν ώρα πτήσης και σε 4 περιπτώσεις οι πιλότοι εξέπεμψαν σήμα εκτάκτου ανάγκης.

Σε δύο ακόμη περιπτώσεις στάλθηκαν τέτοιου είδους σήματα, που αν και δεν εμφανίζονται στην βάση δεδομένων της FAA έχουν καταγραφεί στην ιστοσελίδα της Aviation Herald, η οποία αναφέρει ατυχήματα και προβληματικά επεισόδια σε εμπορικές πτήσεις.

Σε άλλους δεν προκαλεί ανησυχία

Ο Dai Whittingham, επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας πτήσεων στη Βρετανία (UK Flicht Safety Committee) δηλώνει ότι δεν πρόκειται για ανησυχητικό ποσοστό προβλημάτων. «Με στόλο τέτοιου μεγέθους, δεν είναι πρωτοφανής αριθμός προβλημάτων, για το πόσο καιρό εκτελούν πτήσεις. Είναι πολύπλοκα συστήματα, επομένως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν».

Από την πλευρά της η Boeing δήλωσε «Από τότε που το Boeing 737 Μax επέστρεψε σε λειτουργία, οι αεροπορικές έχουν εκτελέσει σχεδόν 240.000 πτήσεις παγκοσμίως και πραγματοποιούν περισσότερες από 1.300 πτήσεις τη μέρα. Η αξιοπιστία του εν ώρα πτήσης είναι μεγαλύτερη από 99% και στα ίδια επίπεδα με άλλα εμπορικά μοντέλα αεροσκαφών».

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Dubai Air Show: Εκπλήξεις για Airbus και Boeing – Ισχυρά σημάδια ανάκαμψης

Boeing:Εξασφάλισε έγκριση και από τη Νέα Κορέα για τα 737 MAX

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News