Business & Finance Σάββατο 19/03/2022, 16:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Η ενεργειακή κρίση κύρια αιτία του πληθωρισμού 

Η λίρα έχει πέσει 11% σε σχέση με το δολάριο φέτος, πτώση που οφείλεται κυρίως στις αναταράξεις στην οικονομία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Η ενεργειακή κρίση κύρια αιτία του πληθωρισμού 

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Nureddin Nebati δήλωσε το Σάββατο ότι οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας επιταχύνουν τον πληθωρισμό της χώρας, αλλά η Άγκυρα θα συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να τις μειώσει, προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη πτώση της λίρας είναι μέσα σε αποδεκτά επίπεδα».

Ο πληθωρισμός της χώρας άγγιξε το 54% τον Φεβρουάριο και οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχίζει να ανεβαίνει και πιθανά να φτάσει στα επίπεδα του 70% τους επόμενους μήνες, μετά και την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία εκτόξευσε τις τιμές των εμπορευμάτων και παρέσυρε την τιμή της λίρας.

Μιλώντας σε ένα οικονομικό συνέδριο στην Αττάλεια ο κ. Nebati σημείωσε ότι το σχέδιο που υποστηρίζει η κυβέρνηση προστατεύει τις καταθέσεις ενάντια στην υποτίμηση της λίρας και έχει συμβάλει στην εξάλειψη των ανησυχιών για αυτό που αποκαλείται «επίθεση» στη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας.

«Αυτό που έχουμε τους προηγούμενους μήνες είναι ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σταθεροί και κινείται εντός αποδεκτών ορίων» είπε.

Η λίρα έχει πέσει 11% σε σχέση με το δολάριο φέτος, πτώση που οφείλεται κυρίως στις αναταράξεις στην οικονομία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ισοτιμία της λίρας έχει πέσει κατά 44% φέτος ,κυρίως εξαιτίας των μειώσεων των επιτοκίων από το 19% στο 14% που προκάλεσε την κρίση στη λίρα και έστειλε τον πληθωρισμό σε υψηλό 20ετίας.

Οι παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος και ένα σχέδιο προστασίας της λίρας βοήθησε τον Δεκέμβριο στην ανάκαμψη της λίρας.

Το  νέο σχέδιο του Erdogan στοχεύει στην πίστωση, εξαγωγές και την ανάπτυξη ενώ θα κρατά χαμηλά τα επιτόκια.

Παρόλα αυτά οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναμένεται να επηρεάσουν τα έσοδα από τον τουρισμό και τις τιμές των εμπορευμάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική λίρα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο

Σπάει τη σιωπή του ο γαμπρός του Ερντογάν – Τι λέει για την τουρκική οικονομία

Γιατί το σοκ στο πετρέλαιο προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News