Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 15:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρης εξαΰλωση: Η ρωσική μετοχή που έχει πέσει κατά 99,9%

Πλήρης εξαΰλωση: Η ρωσική μετοχή που έχει πέσει κατά 99,9%

Δραματικές απώλειες της τάξης του 95% εμφανίζει η μετοχή της ρωσικής Sberbank στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την απόφαση να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή αγορά. 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε το πρωί ότι οι ευρωπαϊκές θυγατρικές βιώνουν «μη φυσιολογικές εκροές κεφαλαίων», εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την ασφάλεια των υπαλλήλων και της ιδιοκτησίας της. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διέταξε το κλείσιμο του ευρωπαϊκού βραχίονα, ως απόρροια του μαζικής φυγής κεφαλαίων και καταθέσεων. 

Στον απόηχο αυτή της εξέλιξης, η μετοχή της Sberbank στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί σήμερα κατά 94,24% και κατρακυλάει στο 0,01 δολάριο. Μάλιστα, από τις αρχές του 2022, οι σωρευτικές απώλειες φθάνουν το 99,9%. 

Εν ολίγοις, πλήρης εξαΰλωση. 

Πολύ υψηλές απώλειες εμφανίζουν και οι υπόλοιπες ρωσικές εταιρείες, οι οποίες είναι εισηγμένης στη βρετανική αγορά, όπως οι Lukoil, Novatek και Rosneft. 

Από την πλευρά του, το Χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό για 3η διαδοχική ημέρα, υπό τον φόβο ανεξέλεγκτων ρευστοποιήσεων, μετά την απόφαση της Δύσης να αποκλείσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στην ευρωπαϊκή λίστα περιλαμβάνονται οι VTB Bank, Bank Rossiya, Βank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC και VEB.RF -αλλά όχι η Sberbank. 

H τελική λίστα, πάντως, θα καθοριστεί κατόπιν συμφωνίας με την υπόλοιπη Δύση, καθώς στη δράση αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών συμμετέχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο κα ο Καναδάς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Πόσο επηρεάζει τις παγκόσμιες συναλλαγές ο αποκλεισμός από το Swift;

Πόσα χρήματα έχουν χάσει οι υπερ-πλούσιοι της Ρωσίας

Η ανταρσία στα superyachts των Ρώσων ολιγαρχών και ο Έλληνας καπετάνιος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News