Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 18:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Πόσο επηρεάζει τις παγκόσμιες συναλλαγές ο αποκλεισμός από το Swift;

Ρωσία: Πόσο επηρεάζει τις παγκόσμιες συναλλαγές ο αποκλεισμός από το Swift;

Στον τελευταίο γύρο κυρώσεων στη Μόσχα, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς συμφώνησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση ορισμένων ρωσικών τραπεζών στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT. Η απόφαση, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κυρώσεις, έχουν πλήξει το ρούβλι, το οποίο κινείται σε ιστορικό χαμηλό έχοντας χάσει το ένα τρίτο της αξίας του. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή η ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο ήταν στα 85 δολάρια και τώρα είναι στα 110 δολάρια.

Από τη μία πλευρά λοιπόν το μέλλον του πληθυσμού στη Ρωσία κρίνεται αβέβαιο. Από την άλλη όμως πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (Swift), το ρούβλι φαίνεται να επηρεάζει σε μικρό μόνο βαθμό το σύστημα.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό νόμισμα χρησιμοποιήθηκε μόλις στο 0,2% του συνόλου των συναλλαγών που επεξεργάστηκε το SWIFT τον Δεκέμβριο του 2021. Με βάση δηλαδή την συνολική αξία των συναλλαγών, το ρούβλι κατατάσσεται στην εικοστή θέση μεταξύ άλλων μεγάλων νομισμάτων, μετά την κορώνα Δανίας, το πολωνικό ζλότι και το ραντ της Νοτίου Αφρικής.

Όπως είναι αναμενόμενο το μεγαλύτερο μερίδιο των συναλλαγών πραγματοποιείται με αμερικανικά δολάρια. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το 40,51% των παγκόσμιων συναλλαγών που επεξεργάστηκε το SWIFT πραγματοποιήθηκαν με δολάρια, ενώ ακολουθεί το ευρώ με 36,65% του συνόλου. Πολύ μικρότερο είναι το μερίδιο των συναλλαγών σε βρετανική λίρα (στο 5,89%) και ακολουθεί το κινεζικο γουάν (2,70%), το γιεν Ιαπωνίας (2,58%) και ύστερα το δολάριο Καναδά (1,64%) και το δολάριο Αυστραλίας (1,27%).

Ρωσία: Πόσο επηρεάζει τις παγκόσμιες συναλλαγές ο αποκλεισμός από το Swift;-1

Γράφημα: Statista

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απομονωμένη από το διεθνές σύστημα η Ρωσία: Βουτιά 30% για το ρούβλι

Ρωσία: Διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο για να προστατέψει το ρούβλι

Ουρές στα ATMs της Ρωσίας – Προς πλήρη κατάρρευση το ρούβλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News