Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 16:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Και πάλι σε αρνητικό έδαφος οι αποδόσεις της Γερμανίας

Ομόλογα: Και πάλι σε αρνητικό έδαφος οι αποδόσεις της Γερμανίας

Σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα, επιστρέφουν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, ενόσω οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων για το επόμενο έτος. 

Η εν λόγω εκτίμηση επέρχεται ως συνέπεια του οικονομικού αντικτύπου της ρωσο-ουκρανικής πολεμικής σύγκρουσης στις προοπτικές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης., οι οποίες γίνονται ολοένα και λιγότερο ευοίωνες. 

ekt-oi-chrimatagores-kanoyn-piso-gia-ayxisi-ton-epitokion-ton-ioynio0

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο -0,01%, καθώς η πρώτη αύξηση των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται για τον Ιανουάριο του 2023. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα στοιχήματα τοποθετήσουν την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού. 

Τώρα, όμως, η κατάσταση περιπλέκεται από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων, οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα, όμως, η διατήρηση του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων επιτείνει τις ανησυχίες για υψηλό πληθωρισμό. 

Όλα αυτά δεν αποκλείεται να μας οδηγήσουν στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή της αναιμικής ανάπτυξης με ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ προ των ευθυνών της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Γ. Στουρνάρας: Αναθεώρηση της ΕΚΤ για επιτόκια και ομόλογα μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ρωσία: Διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο για να προστατέψει το ρούβλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News