Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 15:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: «Αλλαγή σκυτάλης» με ΕΚΤ και πληθωρισμό στο επίκεντρο

Bundesbank: «Αλλαγή σκυτάλης» με ΕΚΤ και πληθωρισμό στο επίκεντρο

Στον υψηλό πληθωρισμό επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, με αφορμή την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του. Το πνεύμα της ομιλίας του από αρκετούς ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος να βαδίσει στα χνάρια του προκατόχου του και να εναντιωθεί στην υπέρμετρα διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο ρεκόρ του 5% τον περασμένο μήνα, ωστόσο η ΕΚΤ υποβάθμισε αυτή την άνοδο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο ενεργειακό κόστος και επιμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και χωρίς σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο Γιόακιμ Νάγκελ αμφισβήτησε αυτή την οπτική, λέγοντας ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού δεν είναι απλώς προσωρινή και προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα από το αναμενόμενο.

«Είναι αλήθεια ότι το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού μπορεί να αποδοθεί σε ειδικές συνθήκες που μπορεί να υποχωρήσουν αυτόματα. Αλλά όχι εντελώς», υποστήριξε. «Διακρίνω τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από το αναμενόμενο».

Κατόπιν τόνισε τη σημασία της συνέχειας με τον απερχόμενο πρόεδρο της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος παραιτήθηκε πέντε χρόνια πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του κι αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για μια δεκαετία και προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός βλάπτει τους φτωχότερους.

«Ο λαός της Γερμανίας δικαίως αναμένει από τη Bundesbank να έχει φωνή και να είναι υπέρμαχος της κουλτούρας της σταθερότητας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έτσι θα παραμείνει», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή παρευρέθηκε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στην ομιλία της είπε, ότι οι πολίτες της Ευρωζώνης που ανησυχούν για την άνοδο των τιμών μπορούν να εμπιστευτούν την ΕΚΤ για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού.

«Κατανοούμε ότι η αύξηση των τιμών είναι ανησυχητική για πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε υπόψη αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά», ανέφερε. «Όμως οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται εμπιστοσύνη ότι η δέσμευσή μας για τη σταθερότητα των τιμών είναι ακλόνητη, κάτι που είναι κρίσιμο για τη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και για την εμπιστοσύνη στο νόμισμα».

Η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα παρουσίασε σχέδια με τα οποία θα συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων για όσο διάστημα χρειαστεί και θα διατηρήσει τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνεχίζοντας με μια πολιτική που στοχεύει στη στήριξη του πληθωρισμού και η οποία εφαρμόσθηκε πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Βάιντμαν αντιτάχθηκε σε αυτήν την απόφαση του Δεκεμβρίου, ωστόσο τα σχέδια αυτά υπερψηφίστηκαν από τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ που είναι υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και συνιστούν την πλειοψηφία. Η Bundesbank και άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής στη Γερμανία, παραδοσιακά υιοθετούν μια πιο σκληρή στάση για τον πληθωρισμό

Ο διάδοχός του, ο οποίος θα ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας για οκτώ χρόνια, είπε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να έχει τη δυνανότητα να ανταποκρίνεται εάν τα πραγματικά αποτελέσματα ξεπεράσουν τις προσδοκίες.

«Παρά την αβεβαιότητα ένα πράγμα είναι σαφές: εάν το απαιτεί η σταθερότητα των τιμών, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει να δράσει και να προσαρμόσει τη νομισματική του πολιτική», είπε ο 55χρονος Νάγκελ. Ενώ ο Βάιντμαν ήταν μεταξύ των πέντε μόνο αξιωματούχων της ΕΚΤ που αντιτάχθηκαν στην απόφαση του Δεκεμβρίου, πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον άλλοι πέντε θα μπορούσαν να αλλάξουν άποψη εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες, όπως συνέβη τον περασμένο χρόνο.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί απότομα φέτος, φθάνοντας στο 3,2% και θα βρεθεί κάτω από τον στόχο του 2% τόσο το επόμενο έτος όσο και το 2024. Μέχρι πέρυσι, όταν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ ήταν για τις τιμές καταναλωτή στο 2,6%, είχε υποβαθμίσει τον στόχο για σχεδόν μια δεκαετία. 

Ο Λέιν απέρριψε τις προειδοποιήσεις για ανοδικούς κινδύνους, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των μισθών -προϋπόθεση για διαρκή πληθωρισμό-, παραμένει υποτονική, υποδηλώνοντας ότι οι εταιρείες δεν προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ως προς τις τιμές και τους μισθούς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Στο 4,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 5% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Το νέο ρεκόρ 20ετίας βάζει δύσκολα στην ΕΚΤ

Κ. Λαγκάρντ: Αργά και σταθερά το tapering στην Ευρωζώνη – Το σκεπτικό πίσω από την αναφορά στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News