Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 15:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Το νέο ρεκόρ 20ετίας βάζει δύσκολα στην ΕΚΤ

Πληθωρισμός: Το νέο ρεκόρ 20ετίας βάζει δύσκολα στην ΕΚΤ

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, αψηφώντας τις προσδοκίες για επιβράδυνση και θέτοντας νέες προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία εξακολουθεί να θεωρεί προσωρινή την αύξηση των τιμών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ετήσιες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας το +4,9% του Νοεμβρίου αλλά και το +4,8% που περίμεναν οι αναλυτές του Bloomberg. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων – αλκοόλ – ποτά, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης τιμών ανήλθε στο 2,6%, όσο και τον προηγούμενο μήνα. 

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως εξηγούν οι αναλυτές, διατηρούν τις πιέσεις στην ΕΚΤ, καθώς οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το υψηλό ενεργειακό κόστος αυξάνουν τις τιμές με τον υψηλότερο ρυθμό από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος. 

Προς ταχύτερη απόσυρση των μέτρων ( ; )

Ήδη, άλλωστε, η Φρανκφούρτη δέχεται εισηγήσεις, προκειμένου να χαρτογραφήσει τον δρόμο για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την υιοθέτηση μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής, προλειαίνοντας το τέλος της υπερχαλαρής εποχής. 

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ισχυρίστηκε τον προηγούμενο μήνα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος βραχυπρόθεσμα, προτού ξεκινήσει να επιβραδύνει εντός του 2022, πορευόμενος προς τον στόχο του 2%. 

Διευκρίνισε δε, ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα ήταν ο σωστός τρόπος να απαντήσουμε στην αύξηση των τιμών, εν μέρει επειδή τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης θα αρχίσουν να καθίστανται αντιληπτά αργότερα, όταν ήδη οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αποκλιμακωθεί. 

Αυτή η δήλωση είχε ως αποτέλεσμα να διαψευστούν οι εκτιμήσεις για αύξηση των μηδενικών επιτοκίων εντός του 2022. 

Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν, εξάλλου, ότι παρά την άνοδο του Δεκεμβρίου, ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός είτε βρίσκεται στο peak του, δηλαδή στο ανώτατο σημείο, είτε βρίσκεται κοντά σε αυτό. 

«Παρά τον ανώμαλο δρόμο, η μεγάλη εικόνα λέει ότι ο πληθωρισμός θα τερματιστεί τους επόμενους μήνες» επισημαίνει ο Nicola Nobile, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics. 

«Χάρη στη χαλάρωση των ενεργειακών πιέσεων και των προβλημάτων στα logistics, προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,9% το α’ τρίμηνο και στο 2,6% για το σύνολο του 2022» προσθέτει. 

Ο πονοκέφαλος της ενέργειας

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος της ενέργειας παραμένει. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν ξανά αυτή την εβδομάδα, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις προς τη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έκθετους καταναλωτές και επιχειρήσεις.  

Η μετάλλαξη της Όμικρον, επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο θωλό outlοok, με τους αναλυτές να μην μπορούν να συμφωνήσουν αν οι επιδράσεις της πανδημίας συμβάλλουν στην εκτόξευση του πληθωρισμού ή περιορίζουν τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης. 

Πάντως, τα πρώτα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη έδειξαν αύξηση των ανησυχιών ανάμεσα στους καταναλωτές, καθώς και στους κλάδους του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στο 4,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 5% στην Ευρωζώνη

Κεντρικές τράπεζες: Τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων την πρώτη εβδομάδα του 2022

Kazaks (ΕΚΤ): Έτοιμη να επέμβει η ΕΚΤ αν χρειαστεί

Η φορολογία κλειδί στις ανατιμήσεις των προϊόντων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News