Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι χρηματαγορές «κάνουν πίσω» για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο 

ΕΚΤ: Οι χρηματαγορές «κάνουν πίσω» για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο 

«Στροφή» έκαναν χθες Δευτέρα οι χρηματαγορές αναφορικά με το πότε θα έρθει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς πλέον οι οικονομικές κυρώσεις των δυτικών κυβερνήσεων στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει πλέον ένα διαφορετικό πλαίσιο των οικονομικών συνθηκών, η τελική μορφή του οποίου είναι ακόμη άγνωστες. 

Όπως αναφέρει το Reuters, τα στοιχήματα των χρηματαγορών για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν σχεδόν μηδενισθεί. 

Αναφορικά με την ΕΚΤ οι χρηματαγορές τοποθετούνται για καθυστέρηση αναφορικά με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη μετατόπιση των στοιχημάτων, καθώς από τον προηγούμενο μήνα και μετά τις δηλώσεις των αξιωματούχων τις ΕΚΤ για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, είχαν μεταθέσει τα στοιχήματα από τον Σεπτέμβριο, τον Ιούνιο, επιλογή η οποία πλέον μόνο δημοφιλής δεν είναι όπως δείχνει και το παρακάτω σχεδιάγραμμα. 

Πλέον, οι χρηματαγορές αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του έτους κατά 10 μονάδες βάσης η κάθε μία, συνολικά δηλαδή η αύξηση των επιτοκίων θα είναι κατά 30 μονάδες βάσεως, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο στο -0,20%, από το -0,50% που βρίσκεται σήμερα. 

Να σημειωθεί ότι μια εβδομάδα νωρίτερα τα στοιχήματα έκλειναν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά 35 μονάδες βάσης και πριν από δύο εβδομάδες κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που θα έφερνε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο μηδέν για πρώτη φορά από το 2014. 

ΕΚΤ: Οι χρηματαγορές «κάνουν πίσω» για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο -1

Σε αναθεώρηση και ως προς την απόφαση της Fed για τα δικά της επιτόκια έχουν προβεί οι χρηματαγορές, καθώς σήμερα τα στοιχήματα για μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην ερχόμενη συνεδρίασής της έχουν υποχωρήσει μόλις στο 6,5%, από το 23% μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη υψηλότερο στο 70%, ωστόσο σταδιακά υποχώρησε στο 23%, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ο οποίος σκαρφάλωσε σε υψηλό 40 ετών. 

Ωστόσο, η επικρατούσα προσμονή επί του παρόντος είναι ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στη διήμερη συνεδρίασή της του Μαρτίου. 

ΕΚΤ: Οι χρηματαγορές «κάνουν πίσω» για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο -2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ προ των ευθυνών της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Γ. Στουρνάρας: Αναθεώρηση της ΕΚΤ για επιτόκια και ομόλογα μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ρωσία: Διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο για να προστατέψει το ρούβλι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News