Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 18:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2023 – Τι εξετάζουν Κομισιόν, ΕΚΤ

Λόγω των πιθανών επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής κρίσης

«Παράθυρο» για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2023 – Τι εξετάζουν Κομισιόν, ΕΚΤ

Παράθυρο νέας παράτασης της αναστολής ισχύος των δημοσιονομικών κανόνων άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος επικαλέστηκε τον κίνδυνο των επιπτώσεων από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. 

Στο πλαίσιο των εργασιών του Ecofin (υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.), ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε πιθανή την παράταση ισχύος της λεγόμενης «γενικής ρήτρας διαφυγής», η οποία εφαρμόζεται από το 2020 και το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Πάντως, διευκρίνισε ότι είναι «πρόωρο» να εκτιμηθεί η ακριβής επίδραση της ρωσικής επίθεσης, καθώς τα προκαταρκτικά μοντέλα παραπέμπουν σε επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά όχι σε εκ νέου διολίσθηση σε ύφεση.  

Επί του παρόντος, πρόσθεσε ο κ. Ντομπρόφσκις, η γενική ρήτρα διαφυγής, η οποία αναστέλλει τη λειτουργία των δημοσιονομικών κανόνων (έλλειμμα, χρέος) της Ε.Ε., προβλέπεται να καταργηθεί στο τέλος του 2022. 

Ωστόσο, όπως επανέλαβε, εφόσον τα οικονομικά δεδομένα αλλάξουν προς το χειρότερο, «είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε» αυτήν την πολιτική.

Οι σκέψεις της ΕΚΤ 

Την ίδια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε κι αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. 

«Θα αναλάβουμε οποιεσδήποτε ενέργειες χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας τόσο το πρόγραμμα ομολόγων όσο και την αλλαγή των επιτοκίων. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η Φρανκφούρτη επρόκειτο να τερματίσει τον αμέσως επόμενο μήνα το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP), αλλά και να ξεκινήσει τη συζήτηση περί αύξησης των μηδενικών επιτοκίων.

Κάτι, το οποίο πλέον δεν φαντάζει τόσο πιθανό, δεδομένων των νέων προκλήσεων.

Οι δύο μεγαλύτερες απειλές για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως υπογράμμισε η Γαλλίδα οικονομολόγος, είναι οι τιμές της ενέργειας (οι πληθωριστικές πιέσεις) και η αβεβαιότητα, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις.  

Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η ΕΚΤ ήδη αναθεωρεί τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, με τις νέες εκτιμήσεις να δημοσιεύονται στις 10 Μαρτίου, στην προσεχή συνάντηση νομισματικής πολιτικής του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. 

Τι θα γίνει με το σύστημα SWIFT  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι συζήτησαν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων.

Ο κ. Λεμέρ τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει αυτή την επιλογή, η οποία «παραμένει στο τραπέζι» εν όψει των επόμενων μέτρων κατά της Μόσχας.

Ας σημειωθεί ότι το σύστημα SWIF αφορά διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές, πληρωμές και ανταλλαγές πληροφοριών, και τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας θα δυσκολέψει και θα καταστήσει ακριβότερη τη διεκπεραίωση αυτών των διαδικασιών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Και όμως, η Ευρώπη αγοράζει σήμερα περισσότερο ρωσικό αέριο – Ο λόγος

Το σχέδιο ενός δισεκατομμυριούχου: Έτσι θα νικηθεί ο Πούτιν

Πώς 300 δισ. δολάρια μπορούν να ταρακουνήσουν τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News