Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 13:00
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πόσα χρήματα έχουν χάσει οι υπερ-πλούσιοι της Ρωσίας

Οι 22 πλουσιότεροι Ρώσοι έχουν χάσει 83 δισ. δολάρια

Πόσα χρήματα έχουν χάσει οι υπερ-πλούσιοι της Ρωσίας

Οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τον αντίκτυπο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και κυρίως, τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. 

Από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, άλλωστε, οι πλουσιότεροι Ρώσοι -όσοι δηλαδή συγκαταλέγονται στη λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου- έχουν χάσει από κοινού 83 δισ. δολάρια. 

Η εν λόγω απώλεια απορρέει κυρίως από την καθίζηση των ρωσικών μετοχών, μετά την απόφαση της Δύσης να αποκλείσει τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό κλάδο από το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT, αλλά και να «παγώσει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας. 

Είναι ενδεικτικό ότι οι εισηγμένες στο Λονδίνο ρωσικές εταιρείες, από την ενεργειακή Novatek έως τη μεταλλευτική Severstal, υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 50% τη Δευτέρα. 

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες έρχονται να προστεθούν και οι απευθείας κυρώσεις σε Ρώσους μεγιστάνες, οι οποίοι θεωρούνται ότι ανήκουν στον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Χθες, για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες επέβαλαν μέτρα εις βάρος του Alisher Usmanov, μεγιστάνα στον κλάδο των μετάλλων, των Mikhail Fridman και Petr Aven, ιδιοκτήτες του Ομίλου ALFA, καθώς και του Alexei Mordashov, δισεκατομμυριούχου στον τομέα του χάλυβα.  

Από την πλευρά της, η Ελβετία επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε πέντε ολιγάρχες, ενώ ανακοίνωσε το πλήρες κλείσιμο του εναέριου χώρου για ρωσικά αεροπλάνα και ρωσικά τζετ, σε μια ιστορική απόφαση, με την οποία μπαίνει τέλος στην παραδοσιακή ουδετερότητα της Βέρνης.  

Ο επικεφαλής της ενεργειακής Lukoil, Vagit Alekperov, έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από τους 22 υπερ-πλούσιους της Ρωσίας, χάνοντας 13 δισ. δολάρια μέσα στο 2022.  

Ο Gennady Timchenko, μέτοχος της Novatek, έχει απωλέσει περίπου 10 δισ. δολάρια, ένα ποσό το οποίο ισούται με το 50% της συνολικής του περιουσίας. Ο έτερος ιδιοκτήτης της ρωσικής εταιρείας αερίου, ο Leonid Mikhelson, έχει δει την περιουσία του να μειώνεται κατά 10,2 δισ. δολάρια. 

Όσον αφορά τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει τα ηνία του αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Chelsea FC, η πτώση κυμαίνεται σε 5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, στον κουμπαρά του απομένουν ακόμη 13,9 δισ. δολάρια. 

Διαβάστε επίσης:

Κλειστό για 2η ημέρα το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Λιγότερο από 1 σεντ η αξία του ρουβλίου

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ελέγχου της πτώσης – Βουτιά 5% στην Coca Cola

Τα πολεμικά σενάρια για την οικονομία – Αναζητούνται πόροι για στήριξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News