Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 16:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aπό ηλιέλαιο έως φοινικέλαιο: Γιατί οι τιμές «χτυπούν» ρεκόρ

Από το λάδι σόγιας έως το φοινικέλαιο

Aπό ηλιέλαιο έως φοινικέλαιο: Γιατί οι τιμές «χτυπούν» ρεκόρ

Στα ύψη βρίσκεται η τιμή των ελαίων σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας έτι περισσότερο το κόστος σε μια σειρά από προϊόντα και δραστηριότητες, όπως το τηγάνισμα της πατάτας και το καύσιμο των κινητήρων. 

Από το λάδι σόγιας έως το φοινικέλαιο -ένα προϊόν που χρησιμοποιείται σχεδόν στο 50% των προϊόντων σούπερ μάρκετ- οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, σημειώνοντας είτε ιστορικά υψηλά είτε υψηλά πολλών ετών. 

Μια εξέλιξη άκρως ανησυχητική για τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα να γίνεται ακόμη μικρότερο, έχοντας ήδη χτυπηθεί από το υψηλότερο κόστος σε μεταφορές, ενέργεια και εργασία. 

Η ξηρασία στις καλλιέργειας σόγιας στη Βόρεια Αμερική ήταν το τελευταίο χτύπημα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ελλείψεις παρατηρούνται και στο φοινικέλαιο, ως απόρροια των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της απουσίας εργατικού δυναμικού. 

Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία ασκούν πιέσεις στα αποθέματα ηλιέλαιου, βασικό εξαγωγικό προϊόν της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. 

Η επόμενη σοδειά ηλιέλαιου στις ΗΠΑ θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τα παγκόσμια αποθέματα, σχολιάζει η Rabobank. H αρχή της περιόδου της ξηρασίας, η μείωση των αγροτεμαχίων και ο πληθωρισμός κρατούν τις ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων, σπεύδει να προσθέσει η τράπεζα.  

Η τιμή τη σόγιας στα μελλοντικά συμβόλαια του Σικάγο αυξήθηκε σήμερα στα 71,2 σεντς ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Την ίδια ώρα, η τιμή του φοινικέλαιου στην αγορά της Μαλαισίας εκτοξεύθηκε σε νέο ρεκόρ.  

Futures in Chicago trade at highest since 2008, nearing record

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Agriculture Spot του Bloomberg έφθασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης τιμών των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό τον προηγούμενο μήνα. 

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί και φορείς σπεύδουν να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής και διατροφικής κρίσης, η οποία θα πλήξει ιδίως τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Απειλείται ο μεγαλύτερος «φούρνος ψωμιού» της Ευρώπης

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News