Business & Finance Τετάρτη 27/10/2021, 12:06
BUSINESS & FINANCE

EIU: Οι 10 κίνδυνοι για το 2022

Θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη

EIU: Οι 10 κίνδυνοι για το 2022

Η μετα-πανδημική ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2022, με την παγκόσμια οικονομία να εμφανίζει ανάπτυξη 4,1%, προβλέπει το Economist Intelligence Unit. Η εταιρεία αναλύσεων εντόπισε τους 10 κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη.

EIU: Οι 10 κίνδυνοι για το 2022-1

1.       Μία επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας οδηγεί σε πλήρη αποσύνδεση στην παγκόσμια οικονομία.

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει τις χώρες της Δύσης να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα  με περιορισμούς σε τομείς όπως το εμπόριο, η τεχνολογία, το finance και οι επενδύσεις, το EIU προειδοποιεί για ένα ακραίο σενάριο όπου ο κόσμος θα χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να λειτουργούν δύο διαφορετικές αλυσίδες παραγωγής με διαφορετικά τεχνολογικά στάνταρ. Η εφαρμογή του 5G θα καθυστερήσει σε κάποιες χώρες και οι αβεβαιότητες στο εμπόριο και τις επενδύσεις θα ενταθούν.

2.       Μια αναπάντεχα γρήγορη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής οδηγεί σε κατάρρευση της Wall Street.

Με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν από το κραχ του 1929 και του 2007-2008, εάν οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed γίνουν γρηγορότερα από τα μέσα του 2022, θα μπορούσε να προκληθεί μία απότομη προσαρμογή στο χρηματιστήριο. Με δεδομένο τον υψηλό αριθμό των ιδιωτών επενδυτών που έχει μπει στις μετοχές στις ΗΠΑ, η πτώση της Wall Street θα μπορούσε να επιβαρύνει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες, ενδεχομένως διακόπτοντας την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και οδηγώντας σε ύφεση.

3.       Μία κατάρρευση των ακινήτων στην Κίνα οδηγεί σε απότομη οικονομική επιβράδυνση.

Με τις ανησυχίες για την Evergrande όπως και για άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων, το EIU προειδοποιεί ότι σε ένα ντόμινο χρεοκοπιών, οι επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία θα είναι δύσκολο να περιοριστούν. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ανάπτυξη της Κίνας θα πέσει αρκετά κάτω από το 6-7% που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας παγκόσμια επιβράδυνση.

4.       Πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες εκτροχιάζουν την ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που ανεβάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος δανεισμού απειλούν την ανάκαμψη στις αναδυόμενες χώρες, οι οποίες είναι ευάλωτες σε ξαφνικές μειώσεις των ροών κεφαλαίου. Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η Αργεντινή και η Τουρκία, όπου ένα sell off των ομολόγων μπορεί να πυροδοτήσει νομισματική κρίση ή κρίση χρέους.

5.       Νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αποδεικνύονται ανθεκτικές στα εμβόλια.

Οι εταιρείες των εμβολίων θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν σε έναν διαρκή κύκλο όπου θα πρέπει να αναδιαμορφώνουν τα σκευάσματά τους για τις νέες μεταλλάξεις. Άλλωστε, υπάρχουν ήδη αρκετοί ιοί για τους οποίους δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο, παρά τις εκτεταμένες έρευνες, τονίζει το EIU, φέρνοντας ως παράδειγμα το HIV/AIDS.

6.       Εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές γίνονται βαρίδι για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Με δεδομένες τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στα εισοδήματα και στην ποιότητα ζωής, μία αύξηση των κοινωνικών αναταραχών δεν αποκλείεται, ακόμα και στις παραδοσιακά σταθερές χώρες της Δύσης αλλά και στα απολυταρχικά καθεστώτα. Χώρες της Μ. Ανατολής, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής κινδυνεύουν περισσότερο, με τους αναλυτές να μιλούν για την πιθανότητα κατάρρευσης κυβερνήσεων, πανικού των επενδυτών και αποσταθεροποίησης των ροών κεφαλαίων.

7.       Σύγκρουση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν αναγκάζει τις ΗΠΑ να παρέμβουν.

Οι τελευταίες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ταϊβάν από την Κίνα αυξάνουν τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος». Μία σύγκρουση θα μπορούσε να «αφανίσει» την οικονομία της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας ημιαγωγών της, από την οποία εξαρτάται η παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής. Εάν ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία εμπλακούν, υπάρχει ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.

8.       Οι σχέσεις Ευρώπης-Κίνας επιδεινώνονται σημαντικά.

Εάν η Ευρώπη αποφασίσει να εφαρμόσει κυρώσεις κατά κινεζικών επιχειρήσεων ως απάντηση στις πολιτικές της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, το Θιβέτ και ενδεχομένως την Ταϊβάν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αντιποίνων, όπως μποϊκοτάζ ή είσοδο σε μαύρη λίστα.

9.       Σοβαρές ξηρασίες προκαλούν επισιτιστική κρίση.

Όπως έδειξαν οι μεγάλοι φετινοί καύσωνες, οι πυρκαγιές σε Ελλάδα, Τουρκία και Ισπανία αλλά και η ξηρασία στη Βραζιλία, ο κίνδυνος ακραίων κλιματικών φαινομένων είναι σοβαρός. Ελλείψεις νερού στη Ν. Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στις Ν.Δ. ΗΠΑ και τη Ν. Αφρική, δηλαδή εκεί όπου παράγονται τα τρόφιμα που ταΐζουν τον πλανήτη, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

10.   Κυβερνοπόλεμος ανάμεσα σε κράτη παραλύει τις κρατικές υποδομές στις μεγάλες οικονομίες.

Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από μία πλήρη κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις (για παράδειγμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα ή τη Ρωσία). Στο σημερινό περιβάλλον, όπου οι οικονομίες εξακολουθούν να νιώθουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, εάν για παράδειγμα καταρρεύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης μιας χώρας, θα μπορούσε να διαταραχθεί σοβαρά η λειτουργία των επιχειρήσεων.

EIU: Οι 10 κίνδυνοι για το 2022-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News