CAPITAL ECONOMICS

Πέντε πράγματα που μας έμαθε το 2020 για το 2021

Πέντε πράγματα που μας έμαθε το 2020 για το 2021

Η εμπειρία του 2020 δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει πολύ γρήγορα μόλις τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα αρθούν, κάτι που η Capital Economics περιμένει κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Όμως, με τις τιμές να παραμένουν πολύ αδύναμες τουλάχιστον για τα επόμενα 1-2 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τις νομισματικές συνθήκες πολύ χαλαρές, ακόμα και εν μέσω της ανάκαμψης. Η Capital Economics συγκέντρωσε τα πέντε μαθήματα του 2020 τα οποία πρέπει να κρατήσουμε το 2021.

Μάθημα πρώτο: Αποδεχθείτε την αβεβαιότητα

Ασφαλώς, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία, ενώ όλοι ελπίζουν ότι το 2021 δεν θα επιφυλάσσει κάποια ανάλογη έκπληξη. Όμως ο βαθμός της αβεβαιότητας για το μέλλον είναι ακόμα πολύ υψηλός. «Σε αυτές τις ασυνήθιστες περιστάσεις, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε στοιχειοθετημένες εκτιμήσεις για το πόσο γρήγορα θα κυκλοφορήσουν τα εμβόλια και πόσο γρήγορα θα αρθούν οι περιορισμοί», σημειώνει η οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη,  Jessica Hinds.

Μάθημα δεύτερο: Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να είναι ισχυρή

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο προβλέπεται αρνητικό και με τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή σε κάποιες χώρες, το νέο έτος θα ξεκινήσει με το… αριστερό. Όμως, η εμπειρία του 2020 δείχνει ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει πολύ γρήγορα μόλις αρθούν τα lockdowns. Και εάν οι περιορισμοί στον τουρισμό έχουν αρθεί έως το καλοκαίρι, η ανάκαμψη αυτή μπορεί να είναι ακόμα ισχυρότερη.

Μάθημα τρίτο: Η αγορά εργασίας θα είναι ανθεκτική

Ένας λόγος πίσω από την ισχυρή ανάκαμψη θα είναι η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, η οποία στην αρχή ήταν μία έκπληξη. Τα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης που εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κράτησαν την ανεργία κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα, ακόμα και την ώρα που η οικονομική δραστηριότητα κατέρρεε.  Οι πολιτικές αυτές έχουν επεκταθεί, σε γενικές γραμμές, και στο 2021 και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά γενναιόδωρες. Θέσεις εργασίας θα χαθούν, αλλά ο κίνδυνος μίας μεγάλης αύξησης της ανεργίας το 2021 φαίνεται τώρα αρκετά μικρός.

Μάθημα τέταρτο: Η πανδημία υπήρξε αποπληθωριστική

Στην αρχή της πανδημίας, κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει εάν αυτή θα αποδεικνυόταν πληθωριστική ή αποπληθωριστική. Η Capital Economics προέβλεπε τότε ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν και πραγματικά, ο δομικός δείκτης στην Ευρωζώνη κινείται οριακά πάνω από το μηδέν. Καθώς η οικονομία θα επιστρέφει στην κανονικότητα, οι τιμές που υποχώρησαν περισσότερο φέτος –αεροπορικές πτήσεις, πακέτα διακοπών, ρούχα- ενδεχομένως να εμφανίσουν μεγαλύτερες αυξήσεις. Επομένως, θα μπορούσε να υπάρξει μία εμφανής επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού, ενδεχομένως πάνω από το 1%. Όμως, αυτό θα είναι μόνο προσωρινό, καθώς θα οφείλεται στη χαμηλή βάση εκκίνησης και δεν αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Μάθημα πέμπτο: Οι policymakers θα κάνουν τα πάντα

Φέτος, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Η Capital Economics περιμένει ότι η προθυμία τους να παράσχουν νομισματική στήριξη θα συνεχιστεί και το 2021. Η ΕΚΤ έχει ήδη τονίσει ότι θα διατηρήσει τις νομισματικές συνθήκες πολύ χαλαρές, ακόμα και καθώς η ανάκαμψη θα ξεκινά. Οι προοπτικές στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής εμφανίζει διαφορές ανάμεσα στις χώρες, όμως υπάρχει μικρός κίνδυνος να επαναληφθεί η λιτότητα που συνέβαλε στην κρίση της Ευρωζώνης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News