Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 13:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί απειλείται ο μεγαλύτερος «φούρνος ψωμιού» της Ευρώπης

Γιατί απειλείται ο μεγαλύτερος «φούρνος ψωμιού» της Ευρώπης

Μπορεί όλοι να ανησυχούμε για τις αυξημένες τιμές ενέργειας, ως απόρροια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, αλλά ο αντίκτυπος σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο δεν είναι ο μοναδικός, ο οποίος απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. 

Από το σιτάρι έως το κριθάρι και από τον χαλκό έως το νικέλιο, οι εφοδιαστικές αλυσίδες της Γηραιάς Ηπείρου διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, ιδίως αν η κατάσταση προσλάβει ακόμη δυσμενέστερη τροπή.  

Η Ουκρανία, άλλωστε, θεωρείται ο «φούρνος ψωμιού» της Ευρώπης και μία εισβολή της Ρωσίας θα πλήξει σημαντικά την παραγωγή τροφίμων, όπως προειδοποιεί ο Alan Holland, επικεφαλής της Keelvar. 

Ταυτόχρονα, Ρωσία και Ουκρανία θεωρούνται από τους κορυφαίους παραγωγούς μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. 

Ασφάλεια τροφίμων 

Η Ουκρανία παράγει σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, προϊόντα από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη. Επίσης, από τα χωράφια της βγαίνουν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού. 

«Μια παρατεταμένη σύγκρουση μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις ψωμιού και αύξηση των τιμών το προσεχές φθινόπωρο» τονίζει ο Holland, δεδομένου ότι η εποχή της συγκομιδής της σοδειάς είναι σε λίγους μήνες από τώρα.  

Όμως, δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πληγεί σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς από την ουκρανική γη εξαρτώνται πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. 

«Η Κίνα είναι ακόμη ένας μεγάλος εισαγωγέας ουκρανικού καλαμποκιού, καθώς το Κίεβο “αντικατέστησε” τις ΗΠΑ ως Νο.1 προμηθευτή καλαμποκιού το 2021» τονίζει η Dawn Tiura, πρόεδρος της Sourcing Industry Group. 

Υπό τον φόβο μιας ευρείας πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι τιμές σε κριθάρι και καλαμπόκι έχουν ήδη πάρει την ανιούσα. Τα μελλοντικά συμβόλαια σιταριού στο Σικάγο έχουν αυξηθεί κατά 12% από τις αρχές του 2022, ενώ τα συμβόλαια καλαμποκιού έχουν καταγράψει άνοδο κατά 14,5%.  

Ο εν εξελίξει πληθωρισμός, ταυτόχρονα, ο οποίος ήδη πλήττει πολλά νοικοκυριά, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα, δύναται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, εφόσον υπάρξει κλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων. 

Την ίδια ώρα, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως και μαζί με την Ουκρανία καταλαμβάνουν το 29% των συνολικών εξαγωγών σιταριού. 

Ας σημειωθεί ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει και σε σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους, κάτι το οποίο -πέραν των άμεσων συνεπειών- θα επιδράσει αρνητικά και τις τιμές των λιπασμάτων, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο των αγροτικών τιμών. 

Ο φόβος των μετάλλων

Όμως δεν είναι μόνο το φαγητό μας. Η Ουκρανία αποτελεί έναν από τους βασικούς εξαγωγείς μετάλλων, χημικών προϊόντων και μηχανολογικού εξοπλισμού.  

Από την πλευρά της, η Ρωσία ελέγχει το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού, ενώ θεωρείται σημαντικός παραγωγός νικελίου και λευκόχρυσου. 

Το νικέλιο δε, είναι βασικό υλικό για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ ο χαλκός χρησιμοποιείται ευρέως στις ηλεκτρονικές κατασκευές και στα οικοδομικά υλικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι Ρώσοι ολιγάρχες γίνονται… «φτωχότεροι»

Ο «λογαριασμός» της ουκρανικής κρίσης: Το κόστος για την ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News