Κόσμος Τετάρτη 23/02/2022, 07:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έτοιμος για «ειλικρινή διάλογο» ο Πούτιν, «όχι» σε συνάντηση από Μπάιντεν

Ουκρανία: Έτοιμος για «ειλικρινή διάλογο» ο Πούτιν, «όχι» σε συνάντηση από Μπάιντεν

(upd) Η εισβολή στην Ουκρανία ήταν «από την αρχή το σχέδιο» το Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας για «κατασκευασμένη κρίση». 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Ουάσιγκτον, ο Μπλίνκεν είπε: «Το σχέδιό του από την αρχή ήταν να εισβάλει στην Ουκρανία, να ελέγξει την Ουκρανία και τον λαό της, να καταστρέψει την δημοκρατία της Ουκρανίας, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αυταρχικό καθεστώς του οποίου εκείνος ηγείται, να ξανακάνει την Ουκρανία μέρος της Ρωσίας». 

«Για αυτό αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή στην ασφάλεια της Ευρώπης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε. 

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε επίσης την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ξεκινά και η Ρωσία έχει κάνει σαφή την συνολική απόρριψη της διπλωματίας, δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε αυτή τη συνάντηση σε αυτή την ώρα», είπε. 

Πούτιν: Έτοιμος να βρει «διπλωματικές λύσεις» 

Έτοιμος να αναζητήσει «διπλωματικές λύσεις» με τη Δύση, πάντως, δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν διαπραγματεύεται τα συμφέροντα της Ρωσία και την ασφάλεια των πολιτών της.

Σε βίντεο που δημοσίευσε δήλωσε ότι είναι πάντα ανοικτός στον «ειλικρινή διάλογο», ενώ επαίνεσε την ετοιμότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι είναι βέβαιος πως θα υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Λευκός Οίκος, εν τω μεταξύ, δηλώνει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν πρόκειται πλέον να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πούτιν, όπως είχε συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Η προτεινόμενη σύνοδος δεν μπορεί να γίνει εκτός και εάν υπάρξει αποκλιμάκωση, τονίζει η Ουάσιγκτον. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News