Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 12:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι Ρώσοι ολιγάρχες γίνονται… «φτωχότεροι» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία

Απώλειες 32 δισ. δολαρίων μέσα στο 2022

Γιατί οι Ρώσοι ολιγάρχες γίνονται… «φτωχότεροι» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία

Περισσότερα από 32 δισ. δολάρια έχουν χάσει οι Ρώσοι ολιγάρχες από τις αρχές του νέου έτους, καθώς η κλιμάκωση της έντασης με την Ουκρανία φαίνεται ότι «πληγώνει» την τσέπη τους. 

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις κυρώσεις ή για να είμαστε πιο ακριβείς από την απειλή των κυρώσεων.

Χθες, η Δύση (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο) ανακοίνωσε ένα συντονισμένο πακέτο κυρώσεων, το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην αποκοπή της πρόσβαση ςτου ρωσικού κράτους και της ρωσικής ελίτ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. 

Όμως, η ζημιά φαίνεται ότι έχει ήδη γίνει.  

Ο Gennady Timchenko βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Κι αυτό, διότι η περιουσία του έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1/3 μέσα στο 2022. 

Ο 69χρονος Ρώσος, ο οποίος ήταν εφηβικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει πλέον περιουσία ύψους 16 δισ. δολαρίων, η οποία προέρχεται κυρίως από την εταιρεία παραγωγής αερίου Novatek.  

Ο έτερος μέτοχος της ρωσικής εταιρείας, ο Leonid Mikhelson είδε την περιουσία του να περιορίζεται κατά 6,2 δισ. δολάρια φέτος, ενώ ο επικεφαλής της Lukoil, Vagit Alekperov, έγινε φτωχότερος κατά 3,5 δισ. δολάρια. 

Ο βασικός λόγος των παραπάνω απωλειών είναι η δραματική μείωση της αξίας των μετοχών των ρωσικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, ως απόρροια της απειλής των δυτικών κυρώσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας εμφάνισε σωρευτική πτώση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. 

Η Ρωσία διαθέτει αυτή τη στιγμή 23 δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι έχουν συνολική περιουσία 343 δισ. δολαρίων. Στις αρχές του 2022 είχαν 375 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι η χασούρα υπολογίζεται σε 32 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Σοκ και δέος ή προειδοποιητική βολή;

Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια: Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης

Έτοιμος για «ειλικρινή διάλογο» ο Πούτιν, «όχι» σε συνάντηση από ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News