Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 20:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Μπλόκο στην πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές αγορές – Εκτός λίστας κυρώσεων ο Πούτιν

Κομισιόν: Μπλόκο στην πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές αγορές – Εκτός λίστας κυρώσεων ο Πούτιν

Το πλαίσιο των κυρώσεων που αποφασίστηκε να επιβληθεί στη Μόσχα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των ουκρανικών επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ από το Κρεμλίνο. 

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής: 

  • Επιβάλλονται κυρώσεις (ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) σε όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας, δηλαδή της Άνω Βουλής. 
  • Επιβάλλονται κυρώσεις σε 27 Ρώσους και οντότητες, οι οποίες εμπλέκονται στην αναγνώριση των ρωσόφιλων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. 
  • Επιβάλλονται κυρώσεις σε τράπεζες και αμυντικές εταιρείας της Ρωσίας.
  • Περιορίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων.

Το πακέτο μέτρων, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλα τα κράτη – μέλη της ένωσης.  Από τη λίστα των κυρώσεων, πάντως, εξαιρείται το όνομα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., σε κάθε περίπτωση, επιφυλάσσονται για σφοδρότερες κυρώσεις σε μεταγενέστερο επίπεδο, ιδίως εφόσον η Ρωσία επιλέξει τον δρόμο της περαιτέρω κλιμάκωσης.   

Όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα κυρώσεων. Ειδικά για την περίπτωση του αγωγού Nord Stream 2, διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για εκτός λειτουργίας αγωγό και επομένως, είναι άτοπο να επιβληθούν κυρώσεις. 

Πάντως, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έσπευσε το πρωί να ανακοινώσει το «πάγωμα» της διαδικασίας πιστοποίησης και έγκρισης του ενεργειακού project. «Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η καθυστέρηση του Nord Stream 2 είναι προσωρινή» ήταν η πρώτη αντίδραση της ρωσικής προεδρίας. 

moneyreview.gr 

Ρωσο-ουκρανική κρίση: Πώς αντιδρούν οι αγορές, τι συμβαίνει με το πετρέλαιο

Πούτιν: Έγκριση για αποστολή στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία

Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Άλμα έως 13% στην τιμή φυσικού αερίου

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News