ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Ξέχασε τον Covid, ανησυχεί για τον πληθωρισμό

HSBC: Ξέχασε τον Covid, ανησυχεί για τον πληθωρισμό

Το τέλος της ανησυχίας για την πανδημία –σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- ανακηρύσσει η HSBC, καθώς βλέπει καλά νέα στο μέτωπο των κρουσμάτων. Στις τέσσερις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα ημερήσια κρούσματα έχουν πέσει σχεδόν στο μισό σε σχέση με τα υψηλά του Ιανουαρίου, ενώ  και η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κορύφωση της πανδημίας, σημειώνει ο επενδυτικός οίκος. Όμως μία άλλη ανησυχία έρχεται στο προσκήνιο, καθώς η HSBC  διαπιστώνει ότι το φάσμα του πληθωρισμού έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το προηγούμενο update της. 

HSBC: Ξέχασε τον Covid, ανησυχεί για τον πληθωρισμό-1

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η HSBC παραδέχεται ότι τα κρούσματα είναι υψηλότερα από αυτά που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως η μείωση της πληρότητας των ΜΕΘ και των θανάτων δημιουργούν μια σχετική άνεση. 

HSBC: Ξέχασε τον Covid, ανησυχεί για τον πληθωρισμό-2

Σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρώπη οδεύει προς την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, έστω και εάν κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει περισσότερο από άλλες, σημειώνουν οι αναλυτές.

HSBC: Ξέχασε τον Covid, ανησυχεί για τον πληθωρισμό-3

Συγκεκριμένα, η Γερμανία ανακοίνωσε την σταδιακή άρση των μέτρων, με στόχο να τα καταργήσει όλα πλην λίγων βασικών (μάσκες κτλ) έως τις 20 Μαρτίου. Η Ελβετία προχωρά από σήμερα στην άρση της υποχρέωσης επίδειξης του COVID-19 και των περιορισμών στις συγκεντρώσεις και η Γαλλία επιτρέπει στα νυχτερινά μαγαζιά να ανοίξουν, ενώ χαλαρώνει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας. 

HSBC: Ξέχασε τον Covid, ανησυχεί για τον πληθωρισμό-4

«Ενώ μπορούμε να ανησυχούμε λιγότερο για τον Covid-19, το φάσμα του πληθωρισμού έχει ενταθεί από το τελευταίο μας update», τονίζουν οι αναλυτές της HSBC. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τα επιτόκια και πλέον περιμένει την αύξησή τους κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ (25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο του 2022 και άλλες 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2023) και κατά 75 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας (από 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Αύγουστο). 

HSBC: Ξέχασε τον Covid, ανησυχεί για τον πληθωρισμό-5

Οι προβλέψεις αυτές φέρνουν το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 0% και της BoE στο 1,25%, όμως όπως σημειώνει η HSBC, ωχριούν μπροστά στις εκτιμήσεις της αγοράς, οι οποίες προεξοφλούν αυξήσεις των επιτοκίων των δύο κεντρικών τραπεζών κατά 120 μονάδες βάσης και 180 μονάδες βάσης αντίστοιχα. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές

Capital Economics: Θα προκαλέσει η ΕΚΤ μια νέα κρίση στην Ευρώπη;

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων για τις μετοχές: Ψυχραιμία από Morgan Stanley, UBS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News