ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics για μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα κοστίσει στην Ευρώπη

Ποια μορφή θα πάρουν τα περιοριστικά μέτρα και πόσο θα διαρκέσουν

Capital Economics για μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα κοστίσει στην Ευρώπη

Η μετάλλαξη Όμικρον θα γίνει πολύ γρήγορα κυρίαρχη στην Ευρώπη, αντικαθιστώντας τη μετάλλαξη Δέλτα και θα φέρει νέα lockdowns και άρα σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπει η Capital Economics με σημερινή της έκθεση. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι χώρες της Ευρώπης πιθανώς να επιστρέψουν σε lockdown σαν και αυτό που επιβλήθηκε στη Γερμανία τον περασμένο χειμώνα (κλειστή η εστίαση και τα μη αναγκαία καταστήματα της λιανικής), ενδεχομένως για ένα διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. 

Βέβαια, η Capital Economics τονίζει ότι με κάθε κύμα της πανδημίας, οι οικονομίες γίνονται όλο και πιο ανθεκτικές στα περιοριστικά μέτρα, αφού οι επιχειρήσεις μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε αυτά.

Παρόλα αυτά, ο οίκος εκτιμά ότι στο πιο ήπιο σενάριο, η μετάλλαξη Όμικρον θα μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά 2,5% σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις, ενώ στο πιο αρνητικό σενάριο, θα την φέρει στο 95% των προ-πανδημίας επιπέδων, όπου και θα παραμείνει. 

Capital Economics για μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα κοστίσει στην Ευρώπη-1

Αυτό σημαίνει ότι αντί για ανάπτυξη 0,7% σε τριμηνιαία βάση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, η οικονομία της Ευρωζώνης θα εμφανίσει συρρίκνωση κατά 0,1% και 1% αντίστοιχα στο ήπιο σενάριο ή 1% και 3,6% αντίστοιχα στο αρνητικό σενάριο. 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η υπόθεσή τους ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο είναι αιθαίρετη, αλλά εύλογη. 

Η ζωή με την Όμικρον 

Παρότι τονίζει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης, η Capital Economics σημειώνει ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Όμικρον: 

–       Είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. 

–       Είναι πιο αποτελεσματική από τη Δέλτα στο να «διαφεύγει» των εμβολίων, χωρίς όμως να το κάνει εντελώς. 

–       Δεν είναι πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα για αυτούς που μολύνονται. 

Capital Economics για μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα κοστίσει στην Ευρώπη-2

Κατόπιν τούτων, η Capital Economics βλέπει γρηγορότερα και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ακόμα και σε χώρες όπου πριν δεν το περίμενε, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. 

Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό 

Τα νέα lockdowns εκτιμάται ότι θα έχουν μικρή επίπτωση στον πληθωρισμό. Κάποιες περαιτέρω πιέσεις αναμένονται από τη νέα διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και από την αύξηση του κόστους των τροφίμων στην περίπτωση που κλείσει η εστίαση. Όμως, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.  

Θα εκδηλωθούν, άλλωστε, και αποπληθωριστικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα από τη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο. 

Πώς επηρεάζεται η ΕΚΤ 

Η Capital Economics εκτιμά ότι οι policymakers της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι ακόμα πιο επιφυλακτικοί στην απόσυρση των μέτρων στήριξης. Άλλωστε, ο οίκος έβλεπε ήδη ενδείξεις μίας διάθεσης να κρατηθεί ανοικτό το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης του PEPP για μετά τον Μάρτιο του 2022, και πριν να χτυπήσει η μετάλλαξη Όμικρον. 

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Τι σημαίνει η νέα μετάλλαξη για οικονομίες, αγορές, κεντρικές τράπεζες

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι καλύτερες χώρες για να ζεις – Βουτιά 11 θέσεων για την Ελλάδα

Οίκοι αξιολόγησης: Η μετάλλαξη Όμικρον απειλή για την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News