ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων για τις μετοχές: Ψυχραιμία από Morgan Stanley, UBS

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων για τις μετοχές: Ψυχραιμία από Morgan Stanley, UBS

Σαν βεβαιότητα αντιμετωπίζουν πλέον οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τουλάχιστον μία φορά μέσα στο 2022. Και ενώ η ξαφνική συνειδητοποίηση ότι το τέλος της εποχής του πολύ φθηνού χρήματος βρίσκεται πολύ πιο κοντά από ό,τι όλοι περίμεναν προκαλεί έντονες πιέσεις στα ομόλογα (με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 2,45% σήμερα, πολύ μακριά από τα χαμηλά του 0,5% του 2021), οι αναλυτές της Morgan Stanley και της  UBS δεν πιστεύουν ότι το ευνοϊκό σκηνικό για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει ανατραπεί.

Η Morgan Stanley αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ και πλέον περιμένει ότι η ποσοτική χαλάρωση θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο, με τα επιτόκια να αυξάνονται κατά 10 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και να επιστρέφουν στο 0% έως τον Μάρτιο του 2023. Όμως όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, «είναι δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την άποψη ως περιοριστική ή να πει ότι σηματοδοτεί μια σημαντική σύσφιγξη των  χρηματοοικονομικών συνθηκών».

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι υπερ-αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών θα συνεχιστούν, με δεδομένο το αρκετά ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, τις bullish τάσεις στα εταιρικά κέρδη και τις αποτιμήσεις που έχουν ήδη προεξοφλήσει την νομισματική σύσφιγξη.

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων για τις μετοχές: Ψυχραιμία από Morgan Stanley, UBS-1

Σε αντίθεση με την αμερικανική οικονομία, τα στατιστικά στοιχεία στην Ευρώπη εξακολουθούν να ξαφνιάζουν θετικά, ενώ στο 2,3%, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποτελεί μικρότερη πρόκληση από το 5,5% των ΗΠΑ, τονίζουν οι αναλυτές.

Με τις τάσεις στα εταιρικά κέρδη να παραμένουν θετικές και με τις αποτιμήσεις να αφήνουν περιθώρια ανόδου 9% από τα τρέχοντα επίπεδα, η Morgan Stanley συστήνει στους πελάτες της να παραμείνουν overweight στον χρηματοοικονομικό κλάδο, τα εμπορεύματα και τον FTSE 100.

Από την πλευρά της, η UBS περιμένει τώρα δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του ελβετικού επενδυτικού οίκου εκτιμούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει στις 10 Μαρτίου το πρόωρο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης APP από τα τέλη του Αυγούστου και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ο οίκος περιμένει την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 100 μονάδες βάσης ακόμα στο διάστημα 2023-2024, στο 1%.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ έχει γίνει πιο αυστηρή», παραδέχονται οι αναλυτές της UBS. «Αλλά θεωρούμε ότι οι μετοχές της Ευρωζώνης είναι σε καλή θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες από την σταδιακή νομισματική σύσφιγξη», προσθέτουν.

H UBS δηλώνει ότι οι μετοχές της Ευρωζώνης είναι ανάμεσα στις αγαπημένες της επενδύσεις, εκτιμώντας ότι θα βρεθούν μεταξύ των κερδισμένων της ισχυρής παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι αναλυτές του οίκου στηρίζουν τη θετική τους στάση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε τρεις λόγους:

1.       Η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν οι όποιες διαταραχές για τις πιο χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να διασφαλίσει τη σωστή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες-μέλη.  

2.       Τα θεμελιώδη τόσο των οικονομιών όσο και των εταιρικών κερδών παραμένουν ισχυρά. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει υπάρξει ραγδαία και η UBS δεν πιστεύει ότι έχει τελειώσει (βλέπει +4,2% στο ΑΕΠ φέτος), ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα για τις εταιρείες του MSCI EMU αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% το 2022.

3.       Οι μη απαιτητικές αποτιμήσεις προστατεύουν έναντι της επιβαρυντικής δράσης των υψηλότερων αποδόσεων. Έπειτα από την αναβάθμιση κατά 27% στις προβλέψεις του consensus για τα εταιρικά αποτελέσματα, το PE των μετοχών του MSCI EMU διαμορφώνεται στο 15x, δηλαδή σε discount 14% έναντι των διεθνών χρηματιστηρίων.

Σε επίπεδο κλάδων, η UBS εκφράζει προτίμηση για την ενέργεια, τα financials και τις πρώτες ύλες, ενώ τονίζει ότι  οι  εταιρείες του κλάδου υπηρεσιών θα ωφεληθούν περισσότερο από την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης: 

UBS για ΕΚΤ: Πιο κοντά οι αυξήσεις επιτοκίων και το τέλος του QE – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Deutsche Bank: Προσοχή στα ελληνικά ομόλογα καθώς η ΕΚΤ οπισθοχωρεί

2022 όπως 2011: Αντέχουν η Ελλάδα και η περιφέρεια την αύξηση των επιτοκίων;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News