ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS για ΕΚΤ: Πιο κοντά οι αυξήσεις επιτοκίων και το τέλος του QE – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

UBS για ΕΚΤ: Πιο κοντά οι αυξήσεις επιτοκίων και το τέλος του QE – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχωρά η UBS, προβλέποντας ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει στις 10 Μαρτίου το πρόωρο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης APP από τα τέλη του Αυγούστου και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ο οίκος περιμένει την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 100 μονάδες βάσης ακόμα στο διάστημα 2023-2024, στο 1%.

UBS για ΕΚΤ: Πιο κοντά οι αυξήσεις επιτοκίων και το τέλος του QE – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα-1

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις της UBS ανέφεραν ότι η ΕΚΤ δεν θα ολοκλήρωνε το APP πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τις αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινούν από τον Ιούνιο του 2023.

Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και τα ελληνικά ομόλογα

Καθώς οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι αναμενόταν για το 2023/2024, η UBS θεωρεί ότι οι τρεις προϋποθέσεις της κεντρικής τράπεζας για τις αυξήσεις επιτοκίων θα πληρούνται σε γενικές γραμμές.

UBS για ΕΚΤ: Πιο κοντά οι αυξήσεις επιτοκίων και το τέλος του QE – Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα-2

Έτσι, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει στις 10 Μαρτίου ότι το APP δεν θα συνεχιστεί τελικά έως τουλάχιστον τα τέλη του Οκτωβρίου, όπως είχε δηλώσει στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Πάντως, η UBS δεν περιμένει αλλαγές στην πολιτική επανεπενδύσεων των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης για το 2022-2023, καθώς σύμφωνα με τα όσα ισχύουν τώρα, οι επανεπενδύσεις του PEPP (που είναι κρίσιμες για τα ελληνικά ομόλογα) θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024, ενώ οι επανεπενδύσεις του APP θα συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Τι θα γίνει με τα ελληνικά collaterals

Τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει και τους κανόνες της για τα collaterals στις πράξεις αναχρηματοδότησης. Ειδικότερα, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επεκτείνει το waiver που ισχύει έως τον Ιούνιο του 2022, με βάση το οποίο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις, παρότι έχουν αξιολόγηση junk.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να παρθεί εκτός των προγραμματισμένων συνεδριάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σύμφωνα με τη UBS.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Προσοχή στα ελληνικά ομόλογα καθώς η ΕΚΤ οπισθοχωρεί

2022 όπως 2011: Αντέχουν η Ελλάδα και η περιφέρεια την αύξηση των επιτοκίων;

ΕΚΤ: Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News