BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές

ΕΚΤ: Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές

Αύξηση στα επιτόκια του ευρώ μέσα στο 2022 προβλέπουν ο ένας μετά τον άλλο οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δεν αποκλείει πια μία τέτοια κίνηση. 

Έπειτα και από το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού, είναι πλέον σαφές ότι τα «γεράκια» έχουν επικρατήσει μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ. «Η ανησυχία ήταν καθολική», ομολόγησε η Λαγκάρντ, προαναγγέλλοντας την αλλαγή του forward guidance για τα επιτόκια ακόμα και από τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο. 

Κατόπιν τούτων, οι αναλυτές της Bank of America προβλέπουν τώρα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθηθεί από μία δεύτερη κίνηση τον Δεκέμβριο του 2022, η κάθε μία από 25 μονάδες βάσης.  

Σύμφωνα με το νέο κεντρικό σενάριο της BofA, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP) θα τρέξει με ρυθμούς 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και μετά θα μειώνεται κατά 10 δισ. ευρώ κάθε μήνα, για να λήξει τον Ιούλιο. Αυτή η επιτάχυνση του tapering θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, εκτιμά ο οίκος. 

Σημειώνεται ότι έως πρότινος, η Bank of America δεν περίμενε αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ νωρίτερα από το 2024. 

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της προχωρά και η Societe Generale, προβλέποντας ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. «Κατά την άποψή μας, η τρέχουσα προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η λήξη των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, πιθανώς έως τον Ιούνιο», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου. 

Η Capital Economics προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Μάρτιο πως το πρόγραμμα APP θα τελειώσει νωρίτερα από τον Οκτώβριο. Θα ακολουθήσουν δύο αυξήσεις επιτοκίων, από 25 μονάδες βάσης η κάθε μία, μέσα στο 2022, αλλά και άλλες δύο μέσα στο 2023.

Η Berenberg έχει φέρει και εκείνη την πρόβλεψή της για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων πιο κοντά, στον Μάρτιο του 2023 (προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμα αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2023 καθώς και άλλες δύο το 2024), με την ποσοτική χαλάρωση να τελειώνει στις αρχές του 2023. Όμως τώρα δεν αποκλείει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων να γίνει στα τέλη του 2022 και το tapering να είναι γρηγορότερο. 

Σημειώνεται ότι ήδη, η Deutsche Bank τοποθετούσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στον Δεκέμβριο του 2022 και μιλούσε για μία αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν το +0,5%, τον Σεπτέμβριο του 2023. 

Από τη μεριά της η Goldman Sachs, αναμένει δύο επιτοκιακές αυξήσεις μέσα στο 2022 κατά 25 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αυτές θα έρθουν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. 

Για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο μιλά και η JP Morgan.

Η Barclays, από την πλευρά της, δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022, αλλά θεωρεί ότι θα περιμένει έως τον Μάρτιο του 2023 για αποδείξεις ότι οι μισθολογικές αυξήσεις στηρίζουν την παραμονή του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης: 

Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων

Deutsche Bank: Τέλος το φθηνό χρήμα – Αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος

ΕΚΤ: Σταθερά τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό ρεκόρ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News