ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα

Ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός πλησιάζει στο να γίνει ενδημικός, εντοπίζει η HSBC, καθώς παρά το τεράστιο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, τα κρούσματα φαίνεται να μειώνονται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

«Η Ευρώπη ίσως να βρίσκεται πιο κοντά στο να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό», σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα-1

«Το κύμα της Όμικρον φαίνεται να κορυφώνει σε κάποιες χώρες, όπως είναι το  Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η περιορισμένη αύξηση  στις νοσηλείες σε ΜΕΘ στηρίζει το σενάριο μιας εξέλιξης του ιού προς το να γίνει πιο ενδημικός», προσθέτουν.

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα-2

Εάν τις επόμενες ημέρες επιβεβαιωθεί ότι η Βρετανία πέρασε την κορύφωση της Όμικρον, αυτό θα δείξει ότι το τρέχον κύμα της πανδημίας είναι σχετικά σύντομο, σε σχέση με τα προηγούμενα, όπως, άλλωστε, διαπιστώθηκε και στη Ν. Αφρική.

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα-3

Αυτό που είναι πιο σημαντικό, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της HSBC, είναι ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στο Λονδίνο –που υπήρξε ένα από τα πρώτα hot spots της Όμικρον- δείχνουν κάποια πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, ενώ τα νούμερα των ΜΕΘ έχουν παραμείνει  σχετικά χαμηλά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα.

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα-4

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αρκετοί συντηρητικοί Βρετανοί βουλευτές έχουν ζητήσει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα από την επόμενη αξιολόγησή τους, που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιανουαρίου.

Αλλά και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, έχει θέσει το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να αντιμετωπίζεται σύντομα σαν μία ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη.

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα-5

Ωστόσο, αξιωματούχοι από οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ και ο EMA προειδοποιούν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ισχυριστεί κανείς ότι ο ιός γίνεται πιο ενδημικός. Άλλωστε, τα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνουν μεγάλη αύξηση σε αρκετές χώρες, όπως τονίζει η HSBC.

Επιπλέον, οι πιέσεις στα νοσοκομεία είναι ήδη αυξημένες σε κάποιες χώρες -όπως στη Γαλλία- και ακόμα και εάν τα προγράμματα χορήγησης της ενισχυτικής δόσης έχουν ανοίξει το βήμα τους από τις αρχές του έτους, η εμβολιαστική κάλυψη ακόμα δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στην ικανότητα των συστημάτων υγείας να αντέξουν τον υψηλό αριθμό των νέων ασθενών της Όμικρον.

HSBC: Η Ευρώπη μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Ελλάδα-6

Σε κάθε περίπτωση, στα στοιχεία της HSBC αποτυπώνεται η πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη.

Περιορισμένες οι επιπτώσεις της Όμικρον στην οικονομική δραστηριότητα

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη δείχνουν ένα σχετικά ισχυρό τέταρτο τρίμηνο, με θετικές εκπλήξεις τον Νοέμβριο στη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις.

H HSBC αναγνωρίζει ότι οι επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον θα είναι πιο ορατές στο πρώτο τρίμηνο, όμως δεν βλέπει ενδείξεις μιας σημαντικής βουτιάς στη δραστηριότητα. Βαρίδι για τις οικονομίες στο ξεκίνημα του 2022 εκτιμάται ότι είναι οι απουσίες προσωπικού από τις επιχειρήσεις καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι είναι είτε θετικοί στον κορωνοϊό ή σε καραντίνα, αλλά και πιέσεις στα εισοδήματα λόγω του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Πόσο θα κρατήσει το σοκ της Όμικρον – Η επόμενη ημέρα

Capital Economics: Η Όμικρον έχει ήδη τελειώσει για τις αγορές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News