Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 10:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το ευρώ έκανε τη ζωή των Ευρωπαίων απλούστερη

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το ευρώ έκανε τη ζωή των Ευρωπαίων απλούστερη

Την 20ή επέτειο της κυκλοφορίας των πρώτων χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ, γιόρτασε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την έναρξη της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής, η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι το ευρώ «αποτελεί πράγματι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δείχνει και η πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σύμφωνα με την οποία το 78% των πολιτών δηλώνουν ότι το ευρώ είναι κάτι θετικό».

«Το ευρώ αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ενότητα, τη σταθερότητα, την ταυτότητά μας, την αλληλεγγύη. Το έχουμε στην τσέπη μας και αυτή είναι μια απτή επιτυχία», πρόσθεσε η πρόεδρος Metsola.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Το ευρώ έκανε τη ζωή των Ευρωπαίων απλούστερη και απέφερε απτά οικονομικά οφέλη. Επέτρεψε την άνθηση του εμπορίου, στήριξε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών και επέτρεψε στους πολίτες να εργαστούν, να σπουδάσουν και να ταξιδέψουν σε 19 κράτη μέλη χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν συνάλλαγμα. Μας ενώνει πέρα από σύνορα, γλώσσες και πολιτισμούς. Η κοινή χρήση ενός νομίσματος σημαίνει κάτι περισσότερο από την απλή χρήση των ίδιων μέσων πληρωμής. Αποτελεί μέρος μιας κοινής προσπάθειας.»

Ο επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε: «Γιορτάζουμε μια από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειές μας. Ωστόσο, η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί με την επίτευξη μιας τραπεζικής ένωσης και μιας ένωσης κεφαλαιαγορών, καθώς και με τη βελτίωση της οικονομικής μας διακυβέρνησης. Υπάρχει περιθώριο ακόμα και να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρώ.»

Η Ιρένε Τινάγλι, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ, εξήρε το ευρώ για τον σταθεροποιητικό του ρόλο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Χωρίς το ευρώ, η πραγματικότητα θα ήταν διαφορετική. Το ευρώ ήταν η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό περιβάλλον. Η επένδυση αυτή μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε σοβαρές δυσκολίες.» Δήλωσε επίσης ότι το ευρώ θα μπορούσε να επιτύχει ακόμη περισσότερους από τους στόχους του, εάν είχε ολοκληρωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News