Business & Finance Δευτέρα 16/08/2021, 14:58
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία – Ιταλία: Ετοιμάζονται για την ισχυρότερη ανάπτυξη από το ’70

Αισιόδοξοι οι αναλυτές του Bloomberg

Ισπανία – Ιταλία: Ετοιμάζονται για την ισχυρότερη ανάπτυξη από το ’70

Την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων δεκαετιών ετοιμάζονται να καταγράψουν η Ιταλία και η Ισπανία, με τους αναλυτές να προεξοφλούν μια δυναμική ανάκαμψη των δύο μεσογειακών χωρών, μετά την διψήφια ύφεση της πανδημίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ειδικότερα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας θα αυξηθεί κατά 6,2% και της Ιταλίας κατά 5,6%, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του ’70. Πρόκειται, μάλιστα, για άνοδο κατά 0,3% και κατά 0,6% αντίστοιχα, σε σχέση με την εκτίμηση του Ιουλίου. 

Ισπανία – Ιταλία: Ετοιμάζονται για την ισχυρότερη ανάπτυξη από το ’70-1

Η περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών προοπτικών αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης ετοιμάζονται να γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας στο παρελθόν την υγειονομική κρίση και την ύφεση – ρεκόρ του 2020. Κάτι απολύτως σημαντικό, ιδίως στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία -υπό τον Μάριο Ντράγκι- προσπαθεί να περιορίσει το υψηλό δημόσιο χρέος.

Εξάλλου, οι δύο χώρες της Μεσογείου υπέστησαν πέρυσι τη χειρότερη ζημιά απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 9% για την Ιταλία και στο 11% για την Ισπανία (7,8% η Ελλάδα) -το υψηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ισχυρό rebound αναμένεται να τροφοδοτηθεί αφενός από την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου από την εισροή δισεκατομμυριών ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους αρνητικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας και επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, οι οποίοι μπορούν ακόμη και τώρα να αλλάξουν τα ευοίωνα δεδομένα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News