Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 14:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ξεπέρασε το στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο 

Ευρωζώνη: Ξεπέρασε το στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο 

Ταχύτητα ανέβασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, μια επιτάχυνση που τον έφερε πάνω από τον στόχο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο επίπεδο περισσότερο των 2,5 ετών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με ρυθμό 2,2% τον Ιούλιο, ο ταχύτερος ρυθμός από τον Οκτώβριο του 2018 και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ποσοστό 2%, επίπεδο που έχει ορίσει ως στόχο και η ΕΚΤ. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός σημείωσε θετική μεταβολή της τάξεως του 1,9%, επίπεδο που συνιστούσε το μακροχρόνιο στόχο της ΕΚΤ, πριν αναθεωρήσει προσφάτως τη κατεύθυνσή της και δηλώσει ότι αισθάνεται άνετα με τον πληθωρισμό στο 2%. 

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού αυτή οφείλεται αφενός στην εκτίναξη σε υψηλό 13 ετών στη Γερμανία με ρυθμό 3,1% στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και στο ποσοστό 2,7% και 2,8% στην  Ιταλία και στην Ισπανία αντίστοιχα, στην τρίτη και τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης. 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι στο τέλος του χρόνου οι τιμές καταναλωτή θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο ταχύτητα στο 2,5%, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ επιμένουν ότι η επιτάχυνση αυτή θα είναι παροδική και δεν ανησυχούν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News