Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 13:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βρέχει» μπόνους στη Wall Street – Ζαλίζουν οι μισθοί των golden boys

«Βρέχει» μπόνους στη Wall Street – Ζαλίζουν οι μισθοί των golden boys

Τα πολλά λεφτά επιστρέφουν. 10 εκατ. δολάρια; 15 εκατ. δολάρια; 25 εκατ. δολάρια; Ή ακόμη περισσότερα; 

Οι τράπεζες της Wall Street, μετά από μια δεκαετία σφιχτών οικονομικών πολιτικών, φαίνεται ότι έχουν ανοίξει -για τα καλά- τις κάνουλες και «ραντίζουν» με εκατομμύρια δολάρια τα μεγαλοστελέχη τους. 

Η Goldman Sachs ξόδεψε το 2021 περίπου 23% περισσότερα χρήματα για κάθε εργαζόμενο σε σχέση με το 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών. 

Κι αυτό το ποσοστό θεωρείται αμελητέο μπροστά στα αντίστοιχα των υπόλοιπων μεγάλων τραπεζών -Morgan Stanley, JP Morgan κ.α. 

Μετά από αρκετά χρόνια καχεκτικότητας, τα υψηλόβαθμα στελέχη επιστρέφουν εκ νέου στους μεγάλους μισθούς και στις καλοπληρωμένα μπόνους. 

Αυτές τις ημέρες, τα μεγάλα «αφεντικά», όπως ο Jamie Dimon (JP Morgan), o David Solomon (Goldman Sachs) και ο James Gorman (Morgan Stanley), έλαβαν ένα εφάπαξ ποσό των 35 εκατ. δολαρίων ο καθένας. Πρόκειται για το υψηλότερο μπόνους από το 2007.  

Πλέον, εξάλλου, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της Wall Street αμείβονται με οκταψήφιους μισθούς, δηλαδή με τουλάχιστον 10.000.000 δολάρια. 

Τα μεγάλα στελέχη στη Goldman Sachs απολαμβάνουν αποδοχές, οι οποίες αγγίζουν τα 30 εκατ. δολάρια, ενώ αρκετοί ξεπερνούν ακόμη κι αυτό το ορόσημο. Στην Jefferies Financial, παράλληλα, οι μισθοί μπορούν να φθάσουν έως τα 25 εκατ. δολάρια. 

«Όλοι σε αυτή τη δουλειά είναι καλοπληρωμένοι» παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Jefferies, Rich Handler. «Όταν επιστρέφεις σπίτι και κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέπτη, θα πρέπει να αισθάνεσαι πολύ τυχερός». 

Τελευταία φορά που οι αμερικανικές τράπεζες είχαν ανοίξει τόσο πολύ το πορτοφόλι τους ήταν το 2009. Έκτοτε αναγκάστηκαν να καταστούν περισσότερο φειδωλές. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ προκάλεσε καταιγίδα χρεοκοπιών, ενώ οι μεγάλες τράπεζες έλαβαν άφθονα χρήματα από τους φορολογούμενους, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι ανοιχτές.  

Πολλοί, μάλιστα, συγκρίνουν το 2009 με το σημερινό 2021 και προειδοποιούν ότι τα επόμενα χρόνια θα επιστρέψουν οι δυσκολίες, καθώς η Wall Street είναι και πάλι ανησυχητικά ασύδοτη. 

Διαβάστε επίσης:

Η νέα γενιά πολιτικών: Οι κρυπτο-δήμαρχοι

Ο νεότερος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ… γίνεται πλουσιότερος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News