Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 17:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon: Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τόσο τεράστια πίεση στους μισθούς

Ανήσυχος για το αυξανόμενο κόστος απασχόλησης

Jamie Dimon: Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τόσο τεράστια πίεση στους μισθούς

Περαιτέρω άνοδο στους μισθούς των Αμερικανών εργαζόμενων προβλέπει ο Jamie Dimon, επικεφαλής της JP Morgan, ο οποίος παραδέχεται ότι πρώτη φορά στη ζωή του βλέπει «τόσο τεράστιες πιέσεις». 

«Το κόστος του εργατικού προσωπικού ανεβαίνει. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» δηλώνει, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Fox Business. 

Βέβαια, παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι σαφώς λιγότερο κακή σε σχέση με τα υπόλοιπα οικονομικά σενάρια, όπως για παράδειγμα το σενάριο της ύφεσης. 

«Είναι πολύ χειρότερο να διαμαρτυρόμαστε όταν η ανεργία φθάνει στο 15% και έχουμε ύφεση, από το να διαμαρτυρόμαστε επειδή οι μισθοί ανεβαίνουν τόσο γρήγορα» εξηγεί, μεταξύ άλλων. 

Τον Δεκέμβριο, το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον περασμένο Απρίλιο αλλά και υποδηλώνοντας την ανάγκη των εργοδοτών να προσφέρουν περισσότερα χρήματα για να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους. 

Αυτό το φαινόμενο αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην τάχιστη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, στις διογκώμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, αλλά και στις ευρύτερες ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνονται και στο πρόσφατο κύμα των μαζικών παραιτήσεων. 

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το κόστος της απασχόλησης θα συνεχίσει να αυξάνεται καθ’ ολη τη διάρκεια του 2022, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Απαγοήτευσε η αγορά εργασίας – Λιγότερες από τις μισές οι νέες θέσεις εργασίας

To επάγγελμα που δίνει μισθό 125.000 δολαρίων και έχει 10.000 ακάλυπτες θέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News